Христо Иванов: Бог да ни е на помощ

Това е служебен кабинет, излъчен от парламента, важно е да разбираме неговата политическа ограниченост, заяви съпредседателят на Демократична България

Христо Иванов: Бог да ни е на помощ | StandartNews.com

Нека опитаме. Съдете ни по резултатит и Бог да ни е на помощ! Така съпредседателят на Демократична България Христо Иванов завърши изкадването си в пленарна зала по време на дебатите за избор на кабинета "Денков".

Това е служебен кабинет, излъчен от парламента, важно е да разбираме неговата политическа ограниченост, посочи от парламентарната трибуна Иванов. Според него той трябва да бъде разглеждан като средство, осигуряващо нужното време.

Въпреки всички трудни компромиси, днес спокойно се гласува за кабинет на конституционната реформа и рестарта на парламентарната република, добави Иванов. 

На таза сграда е изписано едно мото – „Съединението прави силата“, което сме престанали да чуваме тук, но има смисъл да го чуваме – съединяваме гласовете си, за да произведем действия, изтъкна съпредседателят на ДБ и депутат от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Днес ни предстои да излъчим изпълнителна власт и е лесно да се заблудим, че с това действие ще решим политическа криза и следователно предстои лесно връщане към парламентарната република, продължи Иванов. 

По думите му решението е много трудно за мнозина, защото съединението на гласовете стъпва на трудни компромиси. Според него това е сигурен знак, че сме далеч от нормалното управление на парламентарната република. Политикът подчерта, че кризата, която трябва да решаваме, е криза на самия обществен договор. Причината, посочи Иванов, е, че преходът не е завършен окончателно и това се е изродило в „зловредна корупция“, „влияние на путиновия режим“. 

Всичко това доведе до тежко обществено разделение, базовият механизъм на републиката беше счупен, изборите спряха да произвеждат доверие, а парламентът се превърна в бойно поле, на което идеята за компромис се превърна в дезертьорство, изтъкна съпредседателят на ДБ. Според него днес трябва да имаме правителство, за да излезем от това положение. Ако искаме решението ни да получи обществена подкрепа, трябва ясно да разбираме, че никой днес не идва на власт – нито нашите, нито вашите, че днес не можем да овластим едно нормално политическо управление, защото не разполагаме с ресурс от обществена подкрепа, посочи Христо Иванов. Това, което трябва да се направи, според него, е да се нормализира правосъдието в България.

Да, ще го правим с опонентите си, с които сме водили тежка битка, заяви депутатът. По думите му не става въпрос за аритметика, а за демократичен дълг. Съпредседателят на ДБ обеща, че ще търсят допирни точки и с БСП. Той изрази готовност за разговори и с „Възраждане“, когато става дума за преразглеждане на обществения договор.

Конкретно какво означава да решим фундаменталните причини за кризата на обществения договор – ново начало на правосъдието чрез конституционна реформа, рестарт на регулаторите и институциите за борба с корупцията, консенсус по ключовете елементи на изборния процес, обясни Иванов. По думите му това означава и да бъдат изчистени и модернизирани службите и системата за сигурност. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай