Христо Иванов проговори след срещата с ГЕРБ и ДПС

Има две позитивни неща от тази среща, изтъкна той

Христо Иванов проговори след срещата с ГЕРБ и ДПС | StandartNews.com

Има две позитивни неща от тази среща. Едното е, че има висока степен по отношение на едрите цели в съдебната реформа в конституционния й аспект. И трите политически сили изразиха съгласие, че трябва да ограничим безконтролността на главния прокурор, да преформатираме ВСС в съответствие с международните стандарти и препоръки на Венецианската комисия. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, предаде novini.bg.

ВИЖ ОЩЕ: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС обсъждат конституционни промени, затвориха вратите

„Трябва също така да обсъдим идеи относно преформатирането на институцията служебен кабинет и да въведем индивидуална конституционна жалба по някакъв начин, това са целите. Има спорни моменти по някои от решенията, но това е въпрос, който ще бъде обсъждан в конституционната комисия“, допълни той.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Нова конституционна комисия, правя крачка назад

Христо Иванов обяви, че комисията по конституционни въпроси ще бъде рестартирана до десетина дни, за да може в нея да влязат експертни фигури, които не са политически обвързани.

Всяка една политическа сила ще има предложи своите идеи, включително и по отношение на служебния кабинет. Една от точките, които се лансира и която среща съгласие, е да се продължи работата на парламента, т.е. той се разпусне тогава, когато започне формалната кампания. Тоест тези периоди, в които имаме служебен кабинет, назначен от президента без парламент, да бъдат максимално съкратени. Това е нещо, което засега се очертава като точка на съгласие, сподели още Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай