ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС обсъждат конституционни промени, затвориха вратите

Участва и правосъдният министър Атанас Славов

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС обсъждат конституционни промени, затвориха вратите | StandartNews.com

Ръководствата на политическите партии в парламента седнаха на разговори за конституционните промени. Участва и правосъдният министър Атанас Славов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Радомир Чолаков, Десислава Атанасова и Рая Азарян представляват най-голямата формация. Христо Иванов, Надежда Йорданова, Атанас Атанасов, Кирил Петков и Никола Минчев пък са от ПП-ДБ. Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС също дойдоха.

"Темите са за консултиране на гаранциите, че ще можем да провеждаме реформите. Една от темите - да уточним пътна карта, как ще протече реформата за Конституцията и другите нейни елементи", каза в началото съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Да уточним отделните елементи на процеса. Обхватът на конституцинните реформи, начинът, по който ще бъдат прокарани в Народното събрание, времето, настоящият състав на Висшия съдебен съвет не трябва да избира нов главен прокурор", допълни Иванов.

"Има три различни предложения и трябва да се разберем какво ще решим и изберем. Лидерската среща днес е за това - започва ли конституционната комисия да работи и ще гарантираме ли конституционната промяна или ще търсим и други партии за подкрепа от 180 гласа", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Оттук-нататък обаче започват някакви конкретни дребни неща. Всеки един от нас заявява, че има проект за промени в Конституцията. Ние от ДПС заявихме, че можем да седнем и да обсъдим. Това беше преди година и половина. Нека да проведем разговор, в който да търсим съгласията, а не различията и противопоставянето", призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той отбеляза, че година и половина по-късно вече са на етапа, в който да започнем да говорят помежду си на база на конкретни идеи за реформа. "Като говорим за съдебна реформа, всеки тук много ясно знае, че не е дост само да направим промени в конституцията, но без това няма как да се направена съдържателна цялостна съдебна реформа. Нашият призив е за открит диалог на основата, на който да търсим съгласията, а не различията", завърши Карадайъ преди трите партии да продължат разговора си без присъствието на медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай