Събота,

Адемов посочи логичния изход от политическата криза

От: Агенция Стандарт -
1747
Адемов посочи логичния изход от политическата криза
A
A
A

"Още при структурирането на управляващата коалиция предимно колегите от “Продължаваме промяната” заложиха на конфронтацията, разделението, омразата, на противопоставянето и реваншизма, чертаеха червени линии. Така изключиха един от главните инструменти на демокрацията - диалога. Той беше нарушен и диалога вътре в самата коалиция, така че едва ли ще се намери мнозинство, което да подкрепи ново правителство в рамките на настоящия парламент."

Това каза в студиото на “Още от деня” депутатът от ДПС Хасан Адемов - заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

На въпрос за реакцията на ДПС на евентуална кандидатура на Никола Минчев за премиер Адемов отбеляза: “Назависимо, че той беше изпратен с аплодисменти, за нас той остава като човек от “Продължаваме промяната”, който наруши Правилника за организацията на работата на Народното събрание.”

На въпрос дали е възможно да се формира програмен кабинет с определен срок, който да преведе страната през трудните зимни месеци, той отбеляза, че партиите от управляваща коалиция са загубили обществената подкрепа, с която са влезли във властта.

“Доверието към тези политически партии не е на достатъчно добро ниво, за да можем да разчитаме, че те биха могли да съставят дори експертен кабинет. Зависи или диалогът ще бъде основният елемент или отново ще се чертаят разделителни линии”, допълни той.

Според него логичният изход от създалата се политическа ситуация са предсрочните парламентарни избори.

“Без да изпускаме минималната възможност в рамките на този парламент да се състави правителство, дори да се реализира тя, този кабинет трудно ще издържи с подкрепата, която ще получи през следващата седмица”, прогнозира депутатът от ДПС.

По думите му икономическите мерки, заложени в актуализацията на бюджета, предложени от управляващото мнозинство, не са били достатъчно добре таргетирани и ориентирани към най-нуждаещите се.

“Ние от ДПС заедно с колеги от други политически партии на практика предложихме нов бюджет. От ДПС поехме отговорността, което правителството не успя да реализира. Мерките, които бяха предложени от колегите от нашата парламентарна група и бяха подкрепени до този етап от Народното събрание, бяха свързани с подкрепа на бизнеса, предимно на земеделските производители - знаете, че проблемите в земеделието са доста сериозни и тези 300 млн., които бяха гласувани, ще дадат глътка въздух”, обясни Адемов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички