Хартиената бюлетина пришпори кабинета

Три мотива за БСП, ГЕРБ и ДПС за връщането й

Хартиената бюлетина пришпори кабинета | StandartNews.com

 

  • Страхът от изпадане от парламента направи ПП и ДБ сговорчиви
  • Три мотива за БСП, ГЕРБ и ДПС за връщането й

 

Връщането на хартиената бюлетина като възможност за гласуване заедно с машините се превръща в оживяло плашило за всички жадуващи поредните незабавни предсрочни парламентарни избори, които според тях ще разсекат Гордиевия възел на невъзможното ту идеологически, ту математически редовно правителство в 48-ото Народно събрание. Не случайно ясно очерталата се възможност това да се случи още на старта на същинската работа на този парламент и то по искане на БСП тутакси бе определена като

едно от вече афишираните различни тематични мнозинства

с различни участници.

Зад хартиената бюлетина твърдо застанаха вносителите на предложението за връщането й БСП заедно с ГЕРБ и ДПС. И бяха наречени "Хартиената коалиция".

Не е за пренебрегване фактът, че бюлетината ще бъде върната на парламентарно ниво с две гласувания - на първо и второ четене, още преди президентът Румен Радев да е приключил консултациите си с всичките 7 политически сили в Народното събрание и да е стигнал едва до средата им - до четвъртата "Възраждане", която е върл противник на реанимацията на хартията при вота. Макар това да не означава, че хартиената бюлетина няма да премине и през утвърждаване на трето парламентарно гласуване, ако държавният глава, който стоеше твърдо зад отпадането й, наложи вето върху това решение на депутатите.

Чисто времево събитията могат да се развият по следния график. Най-късно на 11 ноември (петък) депутатите утвърждават окончателно връщането на хартиената бюлетина на избори. Между 2 и 3 дни по-късно - на 14 или 15 ноември,

президентът налага вето

върху този парламентарен акт. Опция, която не е сигурна, но и изобщо не е изключена, като се има предвид категоричната му позиция при нейното отпадане. До края на същата седмица или в началото на следващата парламентарна седмица депутатите отхвърлят президентското вето. Традиционно.

През това време Румен Радев провежда останалите три консултации с БСП, Демократична България и "Български възход" преди да връчи първия мандат за съставяне на редовен кабинет. Според прогнозите това може да стане между 18 и 25 ноември с голяма вероятност датата да е именно 18 ноември (петък).

Проучвателният мандат трае точно една седмица, след което трябва да бъде докладван на президента като изпълнен или не. Още преди време от ГЕРБ-СДС се зарекоха пред "Стандарт", че този път не просто ще разходят някого до "Дондуков" 2 или дори няма да вземат мандата за съставяне на кабинет, както направиха преди изборите през юли 2021 г. А ще представят кандидати за премиер и министри и ще ги внесат за гласуване в пленарната зала.

До този момент или два-три дни около него хартиената бюлетина ще е преодоляла и президентското вето в парламента, ако такова бъде наложено. И доскорошните люти врагове, отхвърлящи подкрепата в една или друга посока, за каквито неспирно се афишират от ПП, БСП и Демократична България, ще бъдат

обзети от скоропостижна сговорчивост и неудържима грижа

за решаването на проблемите на българските граждани, която налага макар и компромисно, но неотвратимо съставяне на редовно правителство с цената дори на щети за самите партии.

Генералната репетиция на този сюжет се проведе във вторник в Народното събрание по време на първата среща между неотдавнашните върли опоненти ГЕРБ и ПП, по време на която страните демонстрираха най-блестящите образци на възпитание и поведение в английския двор. Домакините в лицето на ГЕРБ се бяха погрижили да почерпят поканените с кафе и вода. Гостите не пропуснаха обилно да благодарят и за поканата, и за конструктивния тон. И да намерят

толкова много допирни точки

помежду си, че да се чуди и мае човек защо се дърляха до кресчендото на незаконни арести в течение на година и половина. А наоколо запърхаха гълъби и херувими. Не, последното не се случи, но ако имаше такива, щеше да стане.

Причината за привидно изненадващия обрат във взаимоотношенията между довчерашните яростни противници, готови да се прегърнат дори с идеологическия си опонент БСП, но не и помежду си на базата на евроатлантическата си ориентация, не е някакво прозрение свише или внезапно осенила ги божия промисъл, камо ли трепетната грижа за неволите на българските граждани. А нещо далеч по-прозаично и веществено - връщането на хартиената бюлетина.

Размахваното още в предишния парламентарен бостан

плашило на хартиената бюлетина се възправи оживяло

в цял ръст и видимо започна да налива ум и разум в главите на онези непримирими борци за народни правдини, които се възкачиха на политическата сцена именно благодарение на безалтернативния машинен вот. Което драстично пролича между първото и второто четене на промените в Изборния кодекс в тази посока на първата среща между ГЕРБ и ПП за общото и различното във визията им за бъдещето на социалните и икономическите мерки. Острият тон и заричанията "никога" се смениха с елегантни пируети и паркетни любезности, изтласкващи на преден план животрептящият въпросът: "Вие всъщност за какво се карате?!".

А мотивите за тази метаморфоза са няколко.

Първо. ГЕРБ, която възвърна лидиращата си позиция в парламента и подкрепя връщането на хартиената бюлетина, е твърдо убедена, че на последния парламентарен вот е ощетена с поне 5% в полза на ПП. Още повече, че социолозите им предричаха преднина пред "Промяната" от 10%, която се сведе до 5%.

"Машините са пипани 100%", отсече лидерът им Бойко Борисов, мотивирайки подкрепата на партията му за хартиената бюлетина. И очевидно с твърдото убеждение, че смесеното гласуване ще предотврати по-нататъшните посегателства върху крайните им резултати на парламентарен вот.

Ударът несъмнено е по ПП.

Второ. Корнелия Нинова не просто внесе промяната за връщането на хартията в изборите, но и я защити с гърди и с цената на свидна жертва в лицето на доскорошното си острие Явор Божанков, когото наказателно отстрани от правната комисия и го запрати в конституционната заради обратната му позиция.

"С връщането на хартиената бюлетина даваме право на хора, които не отиват да упражнят правото си на глас поради притеснение от машината да го направят. Даваме равни възможности и на тези, които искат на машина, и на тези, които искат на хартия", влезе в противоречие със самата себе си Нинова спрямо твърденията й само преди година.

Но и с кристалната яснота, че тя губи от гласовете си не само заради страховете на по-възрастните избиратели на столетницата от машината, а и именно заради подозираните манипулации на машинния вот в полза на една или друга политическа сила. В случая "друга" за Нинова несъмнено е ПП. Към която успешно се прибави и "Българско възраждане". Още повече, че анализаторите вече посочиха първата като новата лява партия, заличаваща от политическия терен столетницата.

И червеният удар е по ПП.

Трето. Тежката си дума за връщането на хартиената бюлетина каза и ДПС. Макар Движението електорално по никакъв начин да не пострада от безалтернативния машинен вот, нашествието на ексвътрешния министър Бойко Рашков към неговите избиратели и натиска върху тях най-малкото да не гласуват и паралелно с това да се страхуват от репресивната държавна машина под ръководството на комунистическия следовател амбицира хората на ДПС да пресекат изкуственото променяне на резултата от вота, будещо подозрения не само у него, но и у други политически сили.

"Убеден съм че всички ние искаме изборите да се провеждат в нормална среда, да бъдат честни, прозрачни и всички български граждани, съгласно Конституцията на Република България, да могат да упражнят правото си на глас. Ние от ДПС призоваваме да положим всички усилия да върнем доверието на българските граждани в окончателния изборен резултат", мотивира подкрепата си за връщането на хартиената бюлетина лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред депутатите.

И нанесе окончателния удар върху ПП от името  на очерталото се мнозинство в нейна полза. Но най-вече благодарение на бесовете на Бойко Рашков.

Ето как плашилото на хартиената бюлетина бе побито пред заклинателите на час по-скорошни предсрочни парламентарни избори и противници на съставянето на редовно правителство в 48-ото Народно събрание. Извън кошмара за самите партии да бъдат провеждани през зимата или през ранната пролет, те вече са

пряка заплаха за парламентарното бъдеще и на ПП, и на ДБ

Макар последните да са блюстители и апологети на модерните технологии, включително и доста демодираното машинно гласуване, нарасналата избирателна активност след връщането на хартиената бюлетина поставя голяма въпросителна пред следващото им присъствие в сградата на съединението. И изправя ПП пред още по-екзистенциален проблем - дали няма да последва съдбата на гробокопача на тяхното правителство ИТН.

На този фон смекченият тон между ГЕРБ и ПП по време на първата им среща става не просто обясним, а закономерен. И

клетвената мантра "никога" повяхва

като полято с неподходяща течност мушкато. Както и храбрите анализаторски прогнози, че този парламент не може да реализира най-важната си задача - да защити правото си на съществуване, създавайки редовно правителство. С такова плашило насред сегашния политически бостан защитата е гарантирана и едва ли някой ще дръзне да посегне на най-вкусния му плод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай