Хамид: Целта ни е силна и независима съдебна система

Няма драми в ДПС, това, което се случва в други партии, при нас го няма

Хамид: Целта ни е силна и независима съдебна система | StandartNews.com

ДПС все още няма дата за конференция на партията, защото не се знае кога ще бъдат отменени забраните за събиране и струпване на хора. „Здравето и живота на българските граждани е от първостепенно значение. Точно строгото спазване на мерките ни спаси от това, което стана в западни държави, заяви пред Канал 3 Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

"Няма драми в ДПС, това, което се случва в други партии, при нас го няма. Мая Манолова каза, че хората ще станат политическа сила, но те са и първа, и втора, и трета, защото те пращат народните представители в парламента. Дали ще успее да влезе в НС, завиди от това какви послания ще даде. Старата десница също заявява, че ще е първа политическа сила, но винаги гледа парламента откъм жълтите павета, тоест откъм гърба на коня", сподели той в предаването „Офанзива“.

"Целта ни е като общество да изградим силна и независима съдебна система, която да не се влияе от конюнктурите и сме на път да го постигнем. Не вярвам сенчести бизнес интереси и персони, които бягат от правосъдието да успеят да намерят амнистия чрез управление на политически процеси. Тези сметки са им грешни. Съдебната ни система е все по-независима", коментира г-н Хамид.

"Самото допускане да се заснеме клипът в Съдебната система нанесе доста сериозно петно върху нея, жалко е, че председателя на ВКС допусна това. Той се опитва да е по-скоро политик, отколкото да е служител на Темида. Отдавна прозират политически интереси там. След всяко заседание на ВСС тича да се оплаче на едни и същи медии, нищо чудно да има и някакви икономически обвързаности", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС.

"Не сме видели конкретен проект на президента, нито лица, които да се ангажират с него. Едно е да се отправят послания чрез медиите, друго е да се нагърби с отговорност, а трето да се реализира. Това е разликата между популизма и реалността", обясни той.

"През последните 5-6 години прокуратурата си върши работата. Пред обществото стои въпроса за голямото разграбване и то иска отговор. Проверката по приватизационните сделки ще осветли процеса. Политиците трябва да осигурим възмездие. Ще направим законодателни промени, за да осигурим на съдебната система разкриване на виновниците", допълни депутатът.

"Правителството предприе добри стъпки по време на кризата и се спасиха може би стотици и хиляди човешки животи. Не мисля, че има време да бъдат предизвикани предсрочни избори. Не трябва да се предизвиква и парламентарна криза при сегашната такава. От близо 2 години говорим за това правителството да работи по програма и приоритети, защото само се лутаме и вече и държави от нашата черга ни изпреварват", каза още той.

"Намаляването на ДДС и на данъците може да е помощ за някои браншове, но подкрепата за родителите, отглеждащи малки деца до 3 г. е приоритет. ДПС внесе законопроект, целящ ставката на детски храни, памперси и прочие да е 9 %. Ефектът в българското общество ще бъде много по-голям от загубата на фиска. Разумът ще надделее и българските семейства с малки деца ще бъдат подкрепени. Министър Горанов има голям принос за финансовата стабилност на България", смята Хамид Хамид.

"Не мисля, че случаят с Божков може да допринесе за криза в правителството. Преди изборите всеки тръгва с голямата кошница, но ще видим. Всеки български гражданин има бъдеще в политиката, стига да е наясно какво търси. Г-н Мутафчийски изнесе на плещите си кризата, ако влезе в политиката, ще е загуба за медицината. Той спечели българското общество с поведението си. Няма заявка от Радев, че ще участва за втори мандат", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай