Хамид разкри кого удрят черните списъци на Асен Василев

Кабинетът е орел, рак и щука. Обединява ги само коалиционният олигарх, който държи властта, каза депутатът от ДПС

Хамид разкри кого удрят черните списъци на Асен Василев | StandartNews.com

Кирил Петков си изтърва нервите. Не знам какво точно иска да оправи. Явно не чете достатъчно, защото през годините много хора са се опитвали да оправят ДПС и всичките са удряли на камък. Вече ги няма на политическата сцена, много по-големи бабаити са се пробвали. Но да използва името на Джеймс О`Браян, на САЩ, за да оправя ДПС - това вече е прекалено.  Така зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид коментира в студиото на БНТ заплахата на премиера Кирил Петков за разправа с Движението.

"Вчера Петков също си изтърва нервите. Вместо да каже „Добро утро!”, той заяви: "Вие от ДПС сте много страхливи". През годините, когато е било най-страшно, ДПС е поемала отговорност. Когато е имало Варшавски договор, да кажеш, че пътят на България е към Европа и НАТО, се изисква доста голяма смелост", категоричен бе народният представител.

"Това се изрича от премира на България, в 21 век, в страна-член на ЕС. Такова бабаитско поведение е недопустимо. Няма го и при неговите приятели в Африка", възмути се Хамид. И обясни причината за заплахата.

"Ние предложихме временна анкетна комисия да разследва Балкански поток. В момента, в който наш народен представител каза от трибуната, че ще иска такава проверка, Петков се изнерви и се закани, че ще ни оправи. Чакаме да ни оправи", каза той.

Ние сме били опозиция на ГЕРБ. През цялото време сме настоявали за диверсификация и построяване на алтернативни газови трасета, заяви още Хамид.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС припомни, че Движението винаги е било в основата на антикорупционното законодателство у нас. Още от първите дни на този парламент внасяме антикорупционни закони, но те не се приемат. Още в началото на годината внесохме законопроекта за забрана на ин хаус процедурите, но той не се приема. Нещо не се харесва на ПП, отбеляза Хамид Хамид.

Юристът коментира и скандалния закон на Асен Василев, с който под благовидния предлог за защита на националната и финансова сигурност, в нарушение на конституцията и законите, се дават правомощия на кабинета да прави без съд и присъда наказателни списъци на хора и фирми и да запорира имуществото им само по донос.

"Асен Василев гледа като героя от "Ледена епоха", който постоянно гони едно жълъдче. Прави чест на коалиционните партньори от ИТН, ДБ и БСП, които заявиха, че само "някой извратен мозък може да измисли такова нещо”. Прави чест и на министър Йорданова, която заяви, че няма как такива фашистки закони да бъдат приемани", категоричен бе Хамид Хамид.

Това всъщност е механизъм за контрол на коалиционните партньори. Ще пострадат всички партньори на ПП, коментира още юристът.

Хамид Хамид поясни още защо ДПС заговори за предсрочни избори.

"Защото тези хора във властта буквално разтурват държавата. Нека не ни плашат, че едни предсрочни избори са опасни за държавата, защото те са по-малкото зло, ако оставим това управление”, коментира Хамид. Но веднага допълни: „Предсрочни избори може да има само когато се оформи евроатлантическо единство, което да управлява стабилно. Сегашната коалиция не може да изпълнява тази роля. Те са орел рак и щука, единственото, което ги обединява, е коалиционният олигарх, който държи властта", подчерта депутатът.

"Разбира се, че има заряд за избори, виждам го в състоянието на хората, на бизнеса, в състоянието на икономиката, пълен хаос. Когато има хаос, идват избори", коментира Хамид, уточнявайки, че не ДПС, а хората ще кажат кога ще са новите избори.

Хамид Хамид бе категоричен, че „Продължаваме промяната” не може да измести ДПС от либералното семейство на „Обнови Европа”. ДПС дори би помогнала на ПП с опит и съвети, ако иска да стане член на „Обнови Европа”.

"АЛДЕ е отворена формация, разширява се. Дано повече български партии да влязат в АЛДЕ. Но там има едно простичко условие - партията, която влиза, да прегърне либералната идея и да отстоява либералните ценности. Когато в България управляваха либерални формации - ДПС и НДСВ, страната ни стана член на НАТО и ЕС ", каза Хамид Хамид.  И допълни: "Не е много либерално обаче да оправяш опозицията. Не е много либерално да внасяш законопроекти, които са нещо между Лаврентий Берия и Химлер”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай