Хамид: Някой плаща за лобизъм срещу Пеевски

Ахмед Доган няма нищо общо със собствеността на Росенец, каза депутатът от ДПС

Хамид: Някой плаща за лобизъм срещу Пеевски | StandartNews.com

Правосъдното министерство и администрацията на вицепрезидента Илияна Йотова, която отговаря за българското гражданство, официално заявиха, че нямат никакви данни  бившият депутат от ДПС Делян Пеевски да е участвал в незаконни действия, свързани с БГ гражданство. Това съобщи народният представител от ДПС Хамид Хамид в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

ДПС иска от прокуратурата, българските и американските институции всичката информация, на базата на която  Пеевски е включен в санкциите по закона „Магнитски“, подчерта Хамид.

„ДАНС ни казаха, че прокуратурата е забранила да бъде изнасяна информация за „Магнитски“. В случая говорим за предварителна проверка и не би трябвало да има проблем тази информация да бъде предоставена. Именно с това сме се заели да разясним. Трябва да спрат спекулациите по темата и с името на г-н Пеевски“, категоричен бе Хамид Хамид. Той подчерта, че за ДПС информацията от президентството и правосъдното министерство е изключително важна, защото доказва, че може да „се окажем в хипотезата, че някой е заблудил съответните чиновници в САЩ, за да включат Делян Пеевски в списъка“.

В САЩ лобизмът е законен. И може да се окаже, че някой плаща за лобизъм срещу Пеевски, подчерта Хамид Хамид. Той припочни позицията на Европейската комисия, според която допълнителният български списък „Магнитски” е незаконен и противоречи на правото на ЕС.

Хамид Хамид коментира и поканата от депутатите във временната комисия „Росенец” от миналата седмица към почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган за изслушване.

Ахмед Доган няма какво да разкаже в комисията „Росенец“, защото т.нар „Летен Сарай“ няма нищо общо с него. Той е спортна база и принадлежи на две дружества, съобщи Хамид.

„Това е опит за директна атака спрямо г-н Доган. Може и да приеме тази покана и да пие кафе в комисията… знаете ли как ще изненада всички членове, ако г-н Доган дойде?“, каза Хамид Хамид. Той на няколко пъти подчерта, че Доган е пребивавал в резиденцията като гост, не като собственик. И попита водещата Мария Цънцарова, когато ходи на хотел в Гърция иска ли документацията, за да провери законна ли е сградата и на кого е.

„В документите за собственост, които вече са в Комисията, пише кои са собствениците. Би трябвало да бъдат поканени те, ако има какво да бъдат питани. Аз бих попитал – защо не поканят и градинаря Мехмед да го питат за законността на храстите? Той е там 12 месеца в годината“, заяви Хамид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай