КЕВР обяснява за скъпия ток

КЕВР обяснява за скъпия ток | StandartNews.com

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и членове на регулатора ще бъдат изслушани днес от парламента за модела на ценообразуване на тока.

Това се случва след като Регулаторът обяви намеренията си за ново поскъпване на тока за крайните потребители и индустрията от 1 юли. Работодателските организации заплашиха с протести срещу планираното увеличение, правителството също се обяви против.

Депутатите ще започнат пленарната седмица с изслушване на ръководството на регулатора по широко оспорвания модел за ценообразуване. Той предвижда въвеждане на увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 2 процента, а за индустриални цели - между 13 и 20 процента. Това означава двойно увеличение на добавката "задължение към обещството", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас. Мотивът - в противен случай ще се увеличи дефицитът в Националната електрическа компания и цената на тока за домакинствата. Бизнесът заплаши с протести от идния петък, ако планираното увеличение влезе в сила. Работодатели поиската замразяване на тарифите до края на годината, а правителството обеща 10 процента съкращаване на разходите в държавната енергетика за срок от три години.

Във вторник парламентарната комисия за наблюдение дейността на регулатора прие на първо четене внесените промени в закона за енергетиката, с които се дава възможност ценовият и регулаторен период за електро и топлоенергетиката да бъде отложен с един месец, като увеличението да е от 1 август.

Предложението за отлагане на промяната в цените на тока с 1 месец ще бъде обсъдено днес и от Комисията по енергетика в парламента. Очаква се да бъде гласувано в пленарната зала утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай