Казваме "стоп" на строежите по плажа

Закон за спонсорството ще налее пари в културата

Казваме "стоп" на строежите по плажа | StandartNews.com

Варна. Деси Добрева е кандидат за депутат от партия "Нова алтернатива". Завършила е националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", магистър е по вокално изпълнение на Бъркли (САЩ).

- Бяхте кандидат за евродепутат от НДСВ, сега за народен представител от "Нова алтернатива". Това изненадва ли Вашите фенове?

- Никой от феновете ми не е изразил изненада. Ясно заявих още през 2009 г., че съм обществено ангажиран човек и се интересувам накъде върви държавата. Искам управлението да се подобри. Продължавам да се боря по един или друг начин, участвала съм в обществени каузи, протести и правя това безвъзмездно. За мен името на една партия е само заглавие, аз се интересувам кой е вътре и какво прави. Политиците трябва да работят заедно. Има национални приоритети, около които всички трябва да се обединят. Аз съм човек, който търси решения и резултати. Не вярвам в непостижимите цели и щедрите обещания.

- Защо все пак толкова известен глас загърбва шоубизнеса, за да се посвети на политиката?

- Не съм загърбила кариерата си. Това не е някаква политическа авантюра. България има нужда от нашата воля за промяна. Надявам се да привлека и други млади хора, които да заявят по-активна позиция, защото ние ще живеем, работим и ще отглеждаме децата си тук.

- Защо избрахте партията на бившия военен министър Николай Цонев и станахте водач на листата във Варна?

- По-скоро те ме избраха. Поканата дойде от тях. В тяхно лице намерих млади, ерудирани хора, професионалисти, които са се реализирали в страната ни. Те ме спечелиха с енергията си, с конкретните си решения. А и се дава пълна свобода на регионалните организации. Няма парашутисти от София, тук всичко се ръководи не от лидери, а от хората по регионите. Всеки, който се е включил, има свобода на действието. Никой не ми слага думи в устата, напротив, вслушват се в моите идеи.

- Миналата събота направихте страхотен концерт заедно със Силвия Кацарова и Ивайло Донев. Покрай него продължи събирането на подписи за местен референдум за забрана на строителството в Морската градина. Това Ваша кауза ли е?

- Естествено. Аз съм против застрояването на Морската градина и на плажната ивица. Участвала съм в протести за съхраняването на крайбрежието. Това е другото, което ме привлече към "Нова алтернатива". Запазването на българската природа е сред най-важните ни приоритети. Искаме да се забранят напълно строежите в забранените територии, и в 1-годишен срок след приемането на тази забрана да се премахнат незаконните строежи.

- От какви реформи се нуждае образованието?

- Трябва да бъде съобразено с нуждите на икономиката и на държавата, а не да се произвеждат безработни висшисти. Много е важно да се наблегне на естетическото възпитание, на спортните занимания в училище. Нашите деца са обездвижени и затова са болнави. Децата учат наизуст неща, които не развиват мисленето. А образованието би трябвало да възпитава творчеството, въображението, децата да станат пълноценни личности. Те трябва да получават и правно образование - като излязат на 18 г. от училище, да знаят правата и задълженията си. Нужна е дългосрочна програма за развитие на българското образование, която да не се променя от всяко следващо правителство.

- Какво ще направите, ако станете депутат, за да има повече пари за култура?

- Културата е един от най-трудните за финансиране сектори поради ограничения бюджет на страната. Но без духовност една страна е обречена. Един от начините да се уреди финансирането на културни проекти е да се приеме най-накрая Законът за спонсорството. Не се прави нищо по този въпрос, защото се смята, че ще има злоупотреби. Е, само в културата ли има злоупотреби?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай