Кацаров сипа катран в кацата с мед на Радев

Личната му вендета с болнични шефове изкара лекарите на протест

Кацаров сипа катран в  кацата с мед на Радев | StandartNews.com

* Работата на здравния министър не е да размахва епикризи, а да се справи с Параграф 22

* Личната му вендета с болнични шефове изкара лекарите на протест

Една историческа томахавка бе заровена за кратко в сряда - между "Пирогов" и здравния министър Стойчо Кацаров. Двете страни, които от уволнението на проф. Асен Балтов насам непримиримо не се изслушваха, се извиниха за изказаните "нелицеприятни реплики" и навлязоха в някакво подобие на диалог. Който се оказа кратък, защото часове Кацаров заля с катран служебният кабинет като докара първия протест под прозорците на президента.

С уволнението на Балтов и обвиненията на Стойчо Кацаров обаче се отприщи една сериозна тема за начина на финансирането на здравеопазването ни, която не трябва да потъва със служебния кабинет. 

Тема, за която знаят всички, но никой не желае да изкара горещия картоф. 

За прибързаното изпушване на лулата на мира между "Пирогов" и Кацаров посредничи Българският лекарски съюз, тъй като скандалът на практика заплаши отново да превърне лекарите в мишени за скандали в момента, когато те са на първа линия срещу една непозната болест и непознатите последици от нея. 

Фитилът бе разпален от служебния здравен министър, който уволни поредния шеф на голяма болница - този път на "Пирогов" - проф. Асен Балтов, още преди да е направил "проверка на проверката" на Здравната каса. Здравният министър обвини болницата в поне 402 фалшиви диагнози, като размаха публично своята. 

Доц. Петър Атанасов, който е лекувал министъра, обясни какво е станало: "Диагнозата е остра или подостра чернодробна недостатъчност и това е работна диагноза, по която аз съм работил, за да изключа усложнения, като лично аз съм му обяснил, че пускам това изследване да не заплаща изследвания, които са доста скъпи. Това е изключение, което съм направил като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически дивиденти".

Министърът пък заяви, че скенерът струвал под 100 лева и той можел да си го плати. Затова не му трябвали услуги. 

Но фактите опровергават министъра

Ако клиничната пътека е недофинансирана или пък изобщо не е финансирана, лекарите са принудени да слагат такива „работни“ диагнози, които им дават възможност да лекуват човека и същевременно да не товарят болницата с допълнителни задължения. И все пак да получат някакви пари, защото дългът си е дълг, но трудът си е труд и той не може да бъде безвъзмезден.

Това е всеизвестно и подобни "еквилибристики" стават начин хем да изпълняваш Хипократовата си клетва, хем да се оправиш във финансовия лабиринт на клиничните пътеки. 

В резултат на скандала лекарите от "Пирогов" се обидиха, излязоха на протести и в публичното пространство отекнаха думи, които не би трябвало да чуваме. Заговори се и за масово напускане. 

"Една проверка не може да е окончателна преди да се чуе и другата страна, да се види за какво става въпрос да уволняваме директора. За мен това е абсолютен гаф на министър Кацаров", заяви д-р Иван Кокалов, който в случая представлява КНСБ в медицинските среди.

Какво на практика се разбра от целия протест, от гафа на Кацаров и от финала с привидното стискане на ръце?

Фалшиви клинични пътеки има, защото системата не позволява друго. Значи, виновна е системата. Лекарите правят изключения за пациенти и им пускат подобни изследвания, с които точат касата. Касата знае, че има фиктивни пътеки, но тръгва да ги проследява чак когато й е наредено, за да открие, че я били точили. И после започва административен тормоз върху всички лекари за документацията им - тоест да не са пуснали фиктивни пътеки. А те казват - ами такава е системата, правим го за пациентите. 

В една такава система, в която  отдавна се знае за пробойните и фиктивните пътеки, правени наистина защото в някои случаи лекарите не могат да извършат друго без да бъдат санкционирани, трябва да се замислим първо каква промяна е нужна.

Ако в момента медици и пациенти играем на надхитряне със системата, накрая всички ще бъдем прецакани от нея.

И с това трябваше да започне министър Стойчо Кацаров - не да си размахва фалшивата цироза, над чийто подпис все още се чудят графолозите, а да постави ясно и достъпно въпроса как това да бъде спряно. Ако не той, задачата е за следващия - надявам се да не си извади и той някаква фалшива епикриза.

Казано накратко - да, болниците точат касата. При това всички, защото клиничните пътеки са недомислени. 

Както казва бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков, по казуса с „Пирогов” са се сблъскали два принципа. Единият е строг правов ред, а другият – проява на човещина. Когато проявяваме човещина, то тогава сме склонни да нарушаваме определени правила. Когато лекарите проявяваме човещина и имаме единични случаи – лекарите нарушаваме тези правила в полза на пациента, обясни той. И добави: "Цените, по които плаща касата, са по-ниски от себестойността на дейността на болниците. Когато цените са много ниски, болницата не може да оцелее финансово".

Според доц. Спасков в държавната спешна болница случаят е различен - дори при надписване на пациенти по ковид-пътеки, това не би довело до източване на НЗОК. 

Въпреки всичко едва ли точно "Пирогов" би трябвало да бъде символът на източването на касата - в момент, когато лекарите се бореха с вируса, а нямаха адекватни пътеки, по които да го правят. Пулмолог например нямаше как да лекува ковид-белодробна инфекция, защото пътеката за нея е в инфекциозното отделение, където пулмолози няма. 

Да развяваме като знаме на източването на здравната каса точно най-голямата спешна болница в ситуация на пандемия, е по-скоро политическа или лична битка. Да уволняваме шефа на болницата проф. Балтов без да изчакаме окончателна проверка кое и как точно се е случвало, е същото.

В момента спорът за "Пирогов" е политически и отново измести темата от подробностите за реформата, която е необходимо да се направи. 

Защото е ясно, че касата се точи и това е лесно, но пък и лекарите се наказват за несъществуващи административни нарушения от проверяващите - ей така, защото имат власт. 

Много от медиците, които опитват да лъжат системата, го правят, за да се отърват от административни бъркотии, докато лекуват реални пациенти. Има и много други, които правят точно обратното. И затова проф. Кацаров не беше прав да размахва диагноза - ако искаше да има ефект, трябваше да размаха и другите 402, които били фалшиви. 

Трябваше първо да се постави въпросът как, когато влезеш в болница с едно заболяване, накрая по документи излизаш с друго. Кой печели и кой не от това административно надхитряне, с което както се точат пари, така и се лекуват недолекувани пациенти. Касата проверява за глупави бюрократични нарушения, вместо да види къде е бъгът в системата.

Да се огледат още веднъж клиничните пътеки и да се види може ли да бъде направена онази - постковид, така че да не си играем на котка и мишка. Реално ли е остойностяването на тези пътеки, след като още преди време се говореше, че не само за ковид е ниско. 

Недолекувани хора се изписват на третия ден, защото толкова трае пътеката.

Ако им пуснат някоя друга, ще излезе, че точат касата. 

Време е да се преосмисли дали наистина трябва да бъде точно такава организацията на финансирането на здравеопазването, след като и протестиращи пироговци, и министър публично признаха, че пътеките могат да се фалшифицират.

Признаха ни най-голямата истина за здравеопазването, която всички знаем, а ние все още се взираме фалшива ли е диагнозата на Стойчо Кацаров. Ами той постът му е фалшив, а и здравеопазването ни е такова. Щом публично ни се обяснява, че е нещо нормално да се подправят пътеки и ние пак гледаме на това спокойно, значи предварително сме свикнали и с корупцията в държавата, и с тази в здравеопазването, и с пълната безпомощност на лекарите, които аплодираме заради борбата им с Ковид-19 и с още много други неща, а ги псуваме в момента, когато станем жертва на перфидния натиск на здравната администрация. Все едно кой е начело на касата, тя ще е каца. Без дъно.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай