Кацаров с тежка критика към предишните за ваксините

България се готви за по-добра реакция при коронавълна през есента

Кацаров с тежка критика към предишните за ваксините | StandartNews.com

Тежка критика към предишната власт за забавена ваксинация срещу коронавируса отправи здравният министър д-р Стойчо Кацаров по време на отчета на служебното правителство за управлението му през последния месец.

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията са резултат както от недоброто състояние на здравната система, така и от лошото управление на кризата, подчерта Кацаров.

Министърът отбеляза, че не е заварил нито организирано и проведено биологично проучване, нито общ план за диагностика и лечение на болестта, а логистиката на снабдяване с ваксини и приоритетите при поставянето им са били лоши. Така след направените промени за месец са били имунизирани около 400 000 възрастни хора – което е почти колкото общата бройка от началото на годината в тази възрастова група.

Възложени са изготвянето на проучвания, включително анализ на смъртността и причините за нея, а също и дейността на всички медицински структури. „Рискът от нова вълна есента продължава да съществува“, подчерта доц. Кацаров. Той обаче съобщи вероятно още в близките дни България да се върне в „зелената зона“ според критериите на ЕС. Организират се и допълнителни бройки за експерти от РЗИ по границата с цел да се гарантира спокойното протичане на туристическия сезон.

„Здравната система и без COVID се нуждае от промяна, може да работи много по-добре, отколкото работи в момента – въпросът не е само на пари, въпросът е на организация“, категоричен беше Кацаров.

Здравният министър съобщи, че разкрива дирекция за пациентите във ведомството си. Звеното ще работи с пациентските организации, за да гарантира правата на болните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай