Неделя,

Каримански посочи условие за бързо влизане в еврозоната

От: Агенция Стандарт -
2796
Каримански посочи условие за бързо влизане в еврозоната
A
A
A

"Почти нито една идея на "Има такъв народ" не е реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена", разкри в интервю за предаването "Неделя 150" депутатът от ИТН и председател на Комисията по бюджет в Народното събрание Любомир Каримански:

"Може би някой ще каже, че идеята за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на хляб и хлебни продукти е наша, но нашата мярка не спира по този начин. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че отделните елементи, участници в ценеобразуването на хляба и хлебните продукти са по-важни и беше нормално експертите между коалицията и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обхвата и начина, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички".

"Би трябвало до края на месеца да гласуваме актуализацията на бюджета", каза председателят на Комисията по бюджет в Народното събрание:

"Трябва да мине Тристранният съвет от началото на следващата седмица, да видим резултатите от него, да мине през Министерски съвет, след което трябва да се внесе в парламента. Много зависи и от всички предложения от страна на опозицията и всичко онова, което ще се развие като бюджетен процес в парламента".

Депутатът от "Има такъв народ" заяви, че не е видял в бюджета да има предвидена компенсация за цените на тока за бизнеса:

"Най-вероятно, ако Министерство на финансите, изобщо колегите от Министерски съвет, разчитат на някакви други буфери, които има, откъдето да вземат тези пари. Вероятно ще има, но не мога да кажа със сигурност".

"Не съм скептичен към влизането на България в еврозоната", отбеляза още депутатът от ИТН:

"Аз също искам България максимално бързо да влезе в еврозоната, но нека да си свършим работата така, както Хърватска я свърши. Ние даваме Република Хърватска като пример, но не следваме нейния пример. Тя прие Стратегически план още през 2018 година. Доколкото знам от Централната банка, те са имали готовност с документ преди няколко години, но поради една или друга причина този документ не е бил довършен".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички