Каримански каза каква ще е кампанията на ИТН

Финансовият експерт на партията на Слави с коментар за ББР и НАП

Каримански каза каква ще е кампанията на ИТН | StandartNews.com

 

По време на предизборната кампания „Има такъв народ“ ще отговори на  това, което очаква българският народ, а именно – какво предлагаме оттук нататък като програма за България. Това заяви един от финансовите експерти на партията на Слави Трифонов Любомир Каримански по БНР.

За нас няма да е приоритет да се фокусираме основно критиката на досегашното управление, но ще я използваме активно и целенасочено като база за сравнение на това, което ние предлагаме, добави той.

Да, ще участваме активно в различни дебати, но само тогава, когато можем да кажем нещо съдържателно. Няма да участваме в несъдържателни м многословни диспути, които стъпват на махленски или общи фрази, добави финансистът.

Каримански потвърди, че целта на партията е спечелването на изборите, а всички приказки, че „Има такъв народ“ няма експертиза „са просто общи фрази“, които не са изпълнени със съдържание.

Обясни с метафора защо ИТН не е опитала да състави кабинет.

Добре би било да се изгради фундамент на нова къща, само тогава, когато има достатъчно добри основи. А не тя да се строи върху плаващи пясъци, които във всеки момент могат да поддадат и срутят къщата, каза още Каримански.

Той припомни, че безпринципността се е ширила в 45-тото Народно събрание. И отново поиска промяна на ограничението за участие на българите в чужбина в управлението на страната .

Защо не се премахне ограничението за двойно гражданство, така кадърните, прокудени българи зад граница, ще могат да се върнат в родината си и да участват с интелектуалния си капацитет в бъдещото й развитие, предложи Каримански.

Притесненията за политическия риск при ББР

„Притеснен съм от случващото се в Българската банка за развитие (ББР). Притеснителна е такава концентрация на кредити в банка с отделен закон и в банка, която би трябвало да има достатъчно добри механизми за надзор. Тази концентрация може само да направи връзка с политическия елит, който седи най-отгоре - върху плоскостта на една пирамида, обърната с острието надолу“.

Той поясни, че политическият риск е един от най-силно влияещите върху бизнеса и върху всичко останало, което може да сложи стоп на определени сектори в икономиката.

Притеснително е, че капиталът на банката е увеличен през последната година достатъчно много и трябва да се провери как е изразходван. Притеснително е, че ефективността на банката през 2019 година е по-ниска от средната за целия банков сектор. Това буди съмнение как ББР управлява активите и как те достигат наистина до малкия и до средния бизнес, каза още Каримански.

Той припомни, че това е банка с двустепенна система на управление, а в Надзорния съвет няма нито един човек, който е банкер. Важно да се види каква е отговорността на членовете на Надзорния съвет на банката от гледна точка и на политическия риск, добави той.

По отношение на 10-те милиарда, отписани от НАП:

Това е много притеснително, предвид факта, че говорим за отписани милиарди задължения отпреди 10 години. Знаем, че от 10-12 години ни управляват правителства, ръководено от един и същи премиер със смущаващо отношение към финансите, припомни Каримански.

Имам връзка с много хора от НАП на по-ниските нива, които многократно са давали предложения за подобряване на този процес, но очевидно това е било стопирано отгоре. Затова казвам, че подобно обвързването на високи длъжности в НАП  повишава политическия риск и влияе върху ефективността на приходната агенция. Дава възможност за чадър, за да се направят тези отписвания, казва още съветникът по дигитално банкиране и иновативни разплащания към Асоциацията на банките в Люксембург.

Възниква въпрос как е гарантирана ефективността на работата на Агенцията. Обвързването на риска влияе върху дейността и ефективността на една такава агенция. Не съм далече от мисълта, че е разпъван достатъчно просторен чадър върху доста от фирмите, за да бъдат направени тези отписвания, смята финансистът от ИТН.

Подслушванията – само знанието носи свобода

Не съм се замислял дали съм подслушван, защото няма какво да крия при комуникациите си, казва Каримански. По притеснителното тук е нарушеното достойнство и инструментариумът, който използва правителството на Бойко Борисов.

Той припомни, че утре е празника на буквите, а само знанията дават свобода. Само когато един човек е знаещ, той може да се чувства свободно и да няма притеснения.

Влизането в личното поведение на хората говори само за ниското ниво от обкръжението на Борисов, каза още Каримански.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай