Караянчева: За спада на доверието в парламента вина имат самите народни представители

Караянчева: За спада на доверието в парламента вина имат самите народни представители | StandartNews.com

Аз мисля, че за спада на доверието към Народното събрание имат вина самите народни представители. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Тази сутрин" по бТВ.

„Честит празник на всички български граждани. Това е един от най-големите празници, защото сме показали, че ако сме единни можем да направим много. Ако имаме обща кауза, можем да вървим напред. Ако сме достатъчно силни да се противопоставим на чуждото влияние и имаме добри лидери, тогава нещата се случват за България", допълни тя.

„В парламента понякога стават такива битки и пререкания, които не са много лицеприятни, но пък е важно в парламента да се говори. Всички парламенти са били толкова бурни и толкова емоционални. Аз мисля, че за спада на доверието към Народното събрание имат вина самите народни представители. Трябва да бъдем по-отговорни. Понякога, следвайки своите емоции и отношение към отделните колеги, прекрачваме границата. Има моменти, когато председателят много се затруднява в такива ситуации като вчерашната, защото много е тънка границата между емоционалното изказване без замисъл и това, с което искаш да уязвиш някого. Мисля, че вчера г-жа Нинова малко прекали с обвинението, че една парламентарна група са убийци. Мисля, че беше некоректно и за това наложих това наказание, което е по чл. 156, т.2 – забележка. Тя е по-емоционална, но не искам някой да си помисли, че ако и от партия ГЕРБ депутат използва обидни квалификации, няма да бъде наказан", допълни още шефката на Народното събрание.

С оставките, които бяха подадени се пое политическата отговорност и така се постъпва, каза Цвета Караянчева. Във връзка с тежката катастрофа в Своге, при която загинаха 17 души, Цвета Караянчева заяви: „Няма как министър да знае изцяло какво се случва в администрацията надолу. Важно е отговорните лица, които не са си свършили работата да си понесат отговорността. С оставките, които бяха подадени, се пое политическата отговорност и така се постъпва. Аз познавам и тримата министри и те са изключителни професионалисти и мъже на честта. В един момент трябва да поемеш политическата отговорност, а дали ще ти приемат оставката това вече е тема на друг разговор. Те са заявили своето желание да освободят постовете си и това показва, че те както се казва носят оставката в джоба си. Така се прави – подаваш оставката", допълни тя.

„Нека си спомним през 2006 г., когато се случи също една трагедия – тогава дори нямаше дума за оставки. За мен министрите се справят добре по начина, по който провеждаме парламентарния контрол и се отчитат пред народните представители. Ако министър-председателят има забележки към тяхната работа, това е негово право", заяви още Караянчева.

По думите ѝ в една коалиция всяка една от партиите има своята програма и не по всичко има съгласие с предложенията на колегите от „Обединените патриоти". „Нормално е да прехвърчат искри. Дебатите, които се водят в парламента не винаги някои от нас гласува в подкрепа на едно или друго предложение. Аз мисля, че проблемът е комуникацията, проблем са коалиционните съвети, които в последните няколко месеца не се провеждаха регулярно", допълни председателят на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай