Вторник,

Караниколов защити Горанов и Маринов

От: СТАНДАРТ -
Караниколов защити Горанов и Маринов
A
A
A

"Готов съм да поема тази политическа отговорност, но не разбирам защо и колегите ми - Младен Маринов и Владислав Горанов трябва да носят този печат". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти в парламента. Повод бяха поисканите от премиера Бойко Борисов оставки на тримата министри. На заседание на коалиционния съвет миналата седмица разговорът за тях бе замразен до отхвърляне на вота на недоверие срещу кабинета.  

"Защото министър Горанов и неговият екип, те направиха изключителни неща за България. Неслучайно България влезе в изключителна кондиция в тази пандемия. По отношение на Младен Маринов МВР има високо признание от хората. Разбира се, има грешки, това е тежка система, но Маринов е израснал и е научил всичко в тази система", коментира още Караниколов.

И обясни: "Темите по отношение на мен са добре известни - това са "Булгартабак", дипломатическият корпус. И по двете теми мога да ви кажа. По едното имаме международен консултант, има проведен и спечелен конкурс, никъде вътре не пише, че е някой от ДПС.

За дипломатическия клуб скандалът не беше за цената на сделката, а защо едни млади 28-годишни са получили кредит от една търговска банка. Какво да кажем на младите хора? - Отивайте в чужбина, след 35 се върнете, ако ставате за нещо. В крайна сметка банките решават дали да дадат кредит. Ние бяхме на чист търг, на който имаше двама участници, единият се отказа. По отношение на цената няма нищо".

Караниколов каза, че му е чудно защо никой не коментира сделката за ИПК "Родина".

"Сградата - незавършеното строителство - там освен цената, по която никой нищо не каза, Агенцията за приватизация, която аз представлявах, взе ефективно 10 млн. неустойка. На някой друг, от тези, които казват, че не е свързан с ДПС, взимал ли е такава неустойка, правил ли е такива неща?", попита министърът. И заяви: "Ние сме заявили ясна позиция, че сме готови да подадем своите оставки, в Министерството на икономиката работят експерти, те са в изключително добра кондиция. Не считам, че икономиката на България преди коронавируса беше в тежко състояние. Напротив - ръст на заплатите, рекорден брутен вътрешен продукт, рекорден износ за България. В кондиция сме".

Караниколов коментира и вота на недоверие днес: "Народното събрание ще реши за вота на недоверие. Разбира се, ние министрите, сме тук да подкрепим кабинета като дейност. Отвън хората ги разбираме. Те имат наистина претенции, които трябва да се чуят, на които трябва да се обърне внимание, но трябва да видим с кого да говорим".

На въпрос готов ли е да излезе пред парламента и да говори с протестиращите, Караниколов попита: "С кой да говорим - те нямат представителство. Най-вероятно ще бъдем освиркани. Ако има лидери, които ясно могат да изразят тяхната визия, защото много от нещата, които чуваме, са от липса на демокрация, от липса на свободата на словото, което за мен е работа на журналистите, няма как политиците да се намесват. Има социални, икономически претенции. Винаги ги е имало и трябва да им обърнем внимание".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички