Караджов каза на посланичка кога ще ремонтира Дунав мост

Проектирането на ремонта на българския участък от моста при Русе е на финален етап

Караджов каза на посланичка кога ще ремонтира Дунав мост | StandartNews.com

Не по-рано от октомври може да започне основен ремонт на българския участък от Дунав мост при Русе, съобщи вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов на среща с посланичката на Румъния Бръндуша Предеску. Двамата обсъдиха транспортната свързаност между двете държави.

Проектирането на основния ремонт на българския участък от моста между Русе и Гюргево е на финален етап, като се очаква и становището на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Проектът ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, прогнозната стойност и срок за изпълнението им. След готов технически проект Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществени поръчки за строител и за надзор. Ако ремонтните дейности започнат до края на тази година, мостът ще е готов през пролетта.

„България и Румъния имат общи амбициозни проекти в транспорта и пътната инфраструктура. Те трябва да бъдат реализирани. Имаме нужда от по-добра свързаност, за да се развиват търговията, бизнесът и туризмът“, посочи регионалният министър.

Предеску изрази удовлетворение от работата си с българските власти и изрази надежда, че работата по стратегическите инфраструктурни проекти ще продължи независимо от политическата ситуация в страната.

Караджов представи пред Бръндуша Предеску приоритетни пътни проекти. Сред тях е и магистралата Русе-Велико Търново – част от транспортния коридор от Букурещ през България до Александруполис в Гърция. Друг проект е автомагистрала „Черно море“, за която АПИ изготвя разширен идеен проект.

От ключово значение за двете страни са и пътищата по транспортен коридор „Ориент-Източно Средиземноморие“. Идеята е да се изгради магистрала от Видин през Монтана с тунел под прохода „Петрохан“ до София, където да се свърже с магистрала „Струма“.

От своя страна Румъния трябва да подобри транспортната си инфраструктура към Дунав мост 2 от Арат до Калафат. За проекта за магистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2 вицепремиерът получи подкрепа от еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра.

Караджов информира Предеску за рисковете пред изпълнението на пътя Видин-Ботевград, магистралите „Струма“ (през Кресненското дефиле) и „Хемус“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай