Карадайъ от Тюркян чешма: Мисията ни е да бъдем гаранти за мира

Това е завещаното от Доган към нас, каза лизерът на ДПС

Карадайъ от Тюркян чешма: Мисията ни е да бъдем гаранти за мира | StandartNews.com

"От първите митинги преди 38 години, тези десетилетия, които живеем тук, имаме една цел – да бъдем горди и достойни граждани на нашата република България".

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кирковското село Могиляне. Той бе там по случай традиционния възпоминеателен митинг, който се организира всяка година на 26 декември в  памет на жертвите на т. нар. възродителен процес. Тюркян чешма е чешма-паметник, изградена в чест на загиналите по време на Възродителния процес.

Ето какво каза Мустафа Карадайъ:

"Има и една разлика – тогава някои хора чрез силата на оръжието се опитваха да ни асимилират, поругаха нашата чест, нашето достойнство. И въпреки техните действия ние излязохме на мирни протести пак в желанието си да бъдем горди и достойни граждани. И днес пак сме тук и искаме да заявим-  искаме да сме горди и достойни граждани.

Защо – защото България е нашата родина. Тази земя е пропита от потта и кръвта на нашите родители и нашите деди. Тук са техните гробове. Тази земя е нашата земя. И затова България е нашата родина. И затова искаме да бъдем горди и достойни граждани.

Разликата е, че сега сме заедно. Но не така беше през 1984 година. Тогава бяхте сами. Затова си позволяваха да се отнасят така с нас. Но днес ние, от четирите краища на България, от всички различни етноси, сме заедно тук, заедно с гости от Турция и от Гърция. 

Тогава бяхме сами. И сами се опитвахме сами да се съпротивлявахме срещу грозните процеси, които ни мачкаха честта и достойнството. Сега всички заедно да почетем паметта на героите. Голямата разлика – тогава бяхме сами и се опитвахме да се съпротивляваме, но сега сме заедно.

Как се стигна това да сме заедно

Ако бяхме заедно и имахме съпротива по време на смяната на имената. Тогава се организира едно съпротивително движение от нашия почетен председател, след това борбата не спря и от затворите. Ръководителите на съпротивителното движение успяха да организират мирните протести от май 1989 година в североизточна България 

 Затова ако паметникът на Тюркян е символ на съпротивата по време на смяна на имената, то паметникът в Каолиново е символ на организираната съпротива за свалянето на комунистическия режим. И по този начин дойде демокрацията. Тогава нашите ръководители, начело с д-р Ахмед Доган, казаха "не" на реваншизма. Ние не търсим мъст, искаме да сме горди и достойни граждани на нашата република България.

Когато почитаме паметта на героите от 1989 година, срещу които изкараха танковете и калашниците, пак да бъдем заедно в североизточна България. На тези възпоменателни митинги сме заедно., както го правим всяка година.

По какъв начин си приличат? По двойните стандарти по прилагането на законите. Жертви има, виновни няма. Наказани няма.

Да ви припомня думите на Апостола на свободата – за чистата и свята република, в която ще има еднакъв закон за всички. С равни права.

През последната година и половина 4 пъти направихме избори. Четири пъти като структура на Народното събрание българските избиратели произведоха сходни резултати. И четири пъти никой не се наема да прави правителство. Това е така, защото няма коалиционна култура. Няма диалог, разбирателство. Има разделение и противопоставяне – на институции, на политически партии. Оттам това разделение се пренася в обществото, а никога не е имало просперитет в едно разединено общество.

Затова ние още от 2016 година призоваваме за нормалност в политиката. За съжаление и днес в българската политика липсва диалог. Няма и възстановената демокрация след като бяхме свидетели как демократичната полиция се превърна в милиция. незаконно влязоха в домовете на хората в неравностойно положение. Политически ръководители да им дават незаконни поръчения и да рушат законност и демокрация в държавата.

Най-вероятно ще имаме шанс и възможност, ако имаме някои пропуски от изборите през 2022 година, да ги поправим най-скоро през 2023 година. Ще го направим ли заедно. над 40 народни представители се учим и на коалиционна култура, ще бъдем и част от коалицията, защото когато ДПС е било част от изпълнителната власт, тогава България е имала най-високите икономически показатели, постигала е своите национални приоритети – членството в НАТО и ЕС. Сега следва да вкараме държавата в Шенген и еврозоната.

Затова за 2023 година бих искал да си пожелаем освен малко повече от 40 народни представители, да си пожелаем мир, вътре в нас. В нашите души, в нашата общност, в страната, в света. Както е казал великият Ататюрк. Защото ако за 100 години се ражда един велик лидер, то това е Ататюрк, който създаде Република Турция А другият лидер, който веднъж на 100 години се ражда, се казва доктор Ахмед Доган, с чието име започва страницата на демокрацията в нашата родина.

Но ние, достойните наследници на Доган, достойните депесари, трябва да продължим неговото дело. Защото виждаме, че правата и свободите се нарушават и днес в България, демокрацията и държавността се рушат. А ние имаме една мисия – да пазим целостта на родината ни и да бъдем гаранти за мира, стабилността и сигурността.

Това е завещаното от Доган към нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай