Карадайъ от Млечино: Нашето единство се нарича ДПС

ДПС проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите от първия мирен протестен митинг срещу т. нар. „възродителен процес“

Карадайъ от Млечино: Нашето единство се нарича ДПС | StandartNews.com

ДПС проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите от първия мирен протестен митинг срещу т. нар. „възродителен процес“ с ардинското село Млечино, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Езикът, името, честта, достойнството, вярата. Това е в основата на нашата същност, на нашата идентичност. Това ни прави човеци“, каза в началото на своето изказване председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред събралите се хиляди на площада в Млечино.

Всяка година ние се събираме на тези площади, за да си спомняме и да припомняме онези събития, които преживяхме преди 35 години, каза Карадайъ. Като си припомняме тези събития, ние от тях не си извличаме поводи за разделение и омраза. Напротив, ние от тази история единствено и само можем да се поучим. Да бъдем по силни в името на бъдещето на нашите деца в нашата Родина България, обясни лидерът.

Можем да бъдем силни, когато сме заедно и сме единни, каза още председателят на ДПС. Такива бяхме през 1989 и 1990г. Това наше единство се нарича Движение за права и свободи, обяви той.

30 години в нашата Родина ние вървим по пътя на демокрацията, правата и свободите. Ние се борим за демокрация, права и свободи, защото те не са даденост веднъж завинаги. Всеки ден трябва да се борим за тях, заяви още Карадайъ.

Лидерът даде пример с изминалите местните избори през 2019г. и каза, че те показаха, че след 30 години има огромно отстъпление от демокрацията. Ние сме призвани да се борим, да защитим и да утвърдим демокрацията в нашата Родина като основа за правене на политика, като основа и начин на живот.

Мустафа Карадайъ заяви, че в България се прави лицемерната политика. В Европарламента партиите гласуват за защита на езиковото многообразие, идват в България и в българския парламент забраняват ползването на езиците в нашата Родина. Въпреки че Конституцията гарантира ползването и изучаването на различните езици в нашата Родина без да се противопоставяме. Ето това е лицемерната политика, бе категоричен той.

Лидерът на ДПС заяви, че след 30 години демокрация някои хора наричат себе си демократи, евроатлантици, но се съмняват в своя принос по пътя на евроатлантизма, по пътя на демокрацията и се опитват дори да неглижират 30-те години демокрация в България. Опитват се да неглижират приноса на ДПС да дойде демокрацията и да падне тоталитарният режим, приносът на нашият почетен председател д-р Ахмед Доган за мирния преход от тоталитаризъм и комунизъм към демокрация в нашата Родина, добави той. Това са историческите факти и ние сме горди и достойни граждани, които ще отстояваме и правата и свободите на всеки български гражданин, обяви лидерът.

Ще отстояваме демокрацията, ще работим за просперитета и за по-доброто бъдеще на нашите деца в нашата Родина България, заключи своето изказване председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

По време на митинга се прочете молитва от районния мюфтия и бяха поставени венци и цветя в памет на жертвите по време на т. нар. „възродителен процес“.

На митинга присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят и кмет на община Кърджали Хасан Азис, еводепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, народните представители Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Имрен Мехмедова, Танер Али, Ихсан Хаккъ, Елхан Кълков и Хайри Садъков, членът на ЦОБ Ердинч Хайрула, областният председател на ДПС Кърджали и кмет на община Ардино Изет Шабан, кметове на общини, гости от страната и Р Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай