Капанчета на всеки 20 км магистрала

Места за почивка на шофьорите ще се строят и по вече изградените трасета

Капанчета на всеки 20 км магистрала | StandartNews.com

София. На всеки 15-20 км от новите магистрали ще има места за почивка на шофьорите - паркинги с постоянни тоалетни и ток. На тези места ще може да се изградят заведения и дори хотели. Това стана ясно при представянето на отчета на министерството на транспорта за свършената работа по ОП "Транспорт 2007-2013" и на проектите за следващия програмен период. Паркинги за задължителните почивки на шофьорите на камиони ще бъдат изградени както по новите участъци на автомагистралите, така и по вече пуснатите в експлоатация трасета, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров.

В разговори сме с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за решаването на този сериозен проблем, посочи той. Изграждането на места за почивка на водачите е заложено в новите проекти, които се подготвят за Лот 3 на магистрала "Струма" и за бъдещите участъци на "Хемус", които се подготвят от НК "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП), каза зам.-министърът. При подготовката на проектите предвиждаме изграждането на места за почивка на водачите на всеки 15-20 км, обясни Антон Антов, изпълнителен директор на НКСИП. Те ще бъдат с голяма площ за паркиране на камиони и леки коли. Предвиждаме там да бъдат изградени постоянни тоалетни, да има електричество и вода и достатъчно място, на което на по-късен етап на основата на публично-частно партньорство да бъдат изградени заведения, хотелски комплекси и други необходими сгради, посочи Асен Антов.

Що се отнася до участъците в експлоатация, обсъждаме с АПИ възможността чрез техническа помощ по ОП "Транспорт" да се подготви проект, който да изследва правните и институционалните пречки пред създаването на места за почивки за водачите на камиони, каза Киров. Възможно е чрез отдаването на концесия на съществуващите магистрали и първокласни пътища там да бъдат изградени паркинги за задължителна почивка на водачите, допълни зам.-министърът.

Първа бензиностанция на новата "Тракия"

Близо 100-километровата нова отсечка на магистрала "Тракия", която страдаше от липса на места за почивка, вече има първата си бензиностанция. OMV откри 89-ия си обект у нас след 237-мия километър на аутобана. Бензиностанцията се намира преди пътен възел Ямбол в посока Бургас. Освен стандартните услуги като горива и автоконсумативи обектът разполага и с място за отдих, магазин с храни, напитки и др.

Пуснаха 218 км жп линии и 140 км нови аутобани

Завършен е проектът на бъдещата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура - 2014-2020". Това обяви министърът на транспорта Данаил Папазов, който присъства на представянето на напредъка на сегашната ОП "Транспорт 2007-2013". Проектът на новата оперативна програма е в Министерския съвет и ще бъде изпратен в Брюксел преди края на годината, заяви Папазов. Изпращаме поредната добра година за проектите, финансирани по ОП "Транспорт", отчете министърът. 1,1 млрд. евро вече сме разплатили на бенефициентите, което е 54% от средствата по програмата, отчете Папазов. Сключени са договори за 92,6% от средствата. Досега по ОП "Транспорт" са рехабилитирани над 218 км жп линии, а 140 км магистрали са пуснати в експлоатация, отчете министърът. Целта е ясна - трябва да завършим всички проекти без забавяне, допълни той.

Пет големи инфраструктурни обекта бяха пуснати през тази година, а на 8 други бе даден старт, отчете министър Папазов. В началото на годината беше даден старт на проекта за участъка от метрото между "Младост 1" и "Младост 4", през април започна изграждането на обхода на Враца, през май - на обхода на Габрово, през юни - на Лот 2 на магистрала "Струма", през август - рехабилитацията на Централна жп гара София, през септември - обхода на Монтана, през октомври - на речната информационна система, а през ноември - на проекта за модернизация на жп гара Пазарджик. Това отчете Галина Василева, шеф на дирекция "Координация на програми и проекти" в транспортното министерство. Сега в процес на изпълнение са 15 проекта, финансирани по ОП "Транспорт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай