Капан за новите депутати и Радев. Неприятна изненада

Заплатите им изведнъж се стопиха. Вижте с колко

Капан за новите депутати и Радев. Неприятна изненада | StandartNews.com

Финансов капан щрака за новите депутати. Те ще бъдат неприятно изненадани със заплатите си. 

Националния статистически институт (НСИ) отчита намаляване на доходите в обществения сектор спрямо края на миналата година. От това обаче зависи колко получават депутати, министри и президент. 

Народните избраници в 50-ото НС ще се разписват срещу близо 400 лева по-малко, отколкото колегите си от 49-ия парламент. Освен депутатите, по-малко ще получават министрите и президентът.

Депутатското възнаграждение представлява заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие, умножена по три. Премиерът взима още 55%, а президентът - две депутатски заплати.

Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати. Премиерската заплата намалява с почти 600 лв. Най-сериозен е спадът при заплащането на президента. Държавният глава ще получава малко над 13 300 лв., което е с повече от 700 лв. по-малко спрямо сега. Това обаче са основните възнаграждения, в които не се включват класовете прослужено време или пък допълнителните плащания за депутатите от участия в комисии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай