Кандидатите на РБ за президент на изпит

Кандидатите на РБ за президент на изпит | StandartNews.com

Реформаторският блок ще препита набелязаните си кандидати за "Дондуков" 2 на 16 август, вторник. През идната седмица от блока трескаво ще продължат подготовката си за вота, като най-важната им цел остава издигането на тяхна обща кандидатпрезидентска двойка. Партиите от блока успяха окончателно "да си стиснат ръцете" за единно явяване на заседание на Изпълнителния си съвет миналия вторник.

Тогава от РБ обявиха, че ще играят за президентския пост с една обща кандидатура. На срещата на "Раковски" 134 обаче бе отхвърлена идеята на военния министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев - РБ да се яви заедно с ГЕРБ на изборите. Целта е на предстоящото заседание на ИБ да се чуе визията за президентската институция на всеки един от седемте посочени до сега имена за кандидати.

Така самите партии ще могат да преминат към избор и евентуално да обявят своя човек за "Дондуков" 2 до 25 август. В хода на избора си на кандидат от СДС, ДСБ и ДБГ настояха номинацията да остане "в ръцете" на Гражданския съвет. От там излъчиха бившия икономически министър в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков и народния представител Гроздан Караджов. От БЗНС номинираха бившия ни национален представител във Военния комитет на НАТО ген. Съби Събев, от НПСД заложиха на лидера си Корман Исмаилов, а от партията на Меглена Кунева подкрепиха избраното от интелектуалци име на скулптора проф. Велислав Минеков.

Членуващата в РБ партия на депутата Борислав Великов - БНД, посочи двама кандидати - председателя на 39-ото народно събрание проф. Огнян Герджиков и ексшефа на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Димо Гяуров. От сега е ясно обаче, че проф. Герджиков няма да приеме битката за "Дондуков" 2 и съответно няма да се яви на реформаторския "изпит". В отворено писмо до медиите той помоли - "името му да не се използва за кандидатпрезидентската кампания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай