Кандидат-депутатите запазват имунитета още месец

Кандидат-депутатите запазват имунитета още месец | StandartNews.com

София. До месец президентът трябва да свика новоизбраното 42-ро Народно събрание. Дотогава всички кандидат-депутати запазват имунитета си. Това обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов пред БНР.

„ЦИК все още не е обявила официално изборните резултати. Поради тази причина всички регистрирани кандидати за народни представители от всичките 36 партии и коалиции, които участваха в предизборната надпревара, все още имат наказателен имунитет", обясни Троянов.

„Срещу тях не може да се повдига обвинение за извършено престъпление, не могат да бъдат задържани, освен в случаите на заварено тежко престъпление. В момента, в който ЦИК обяви изборните резултати избраните народни представители за бъдещото 42-ро Народно събрание продължават с наказателната неотговорност, тъй като техният имунитет се счита, че е започнал от изборния ден", коментира Троянов.

Коментарът на говорителя на ЦИК беше по повод съобщения в някои сайтове, че имунитетът на бившия вътрешен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов пада след приключването на изборите. Прокуратурата обяви, че има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство срещу него по скандала с незаконното подслушване, но не може заради кандидат - депутатския му имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай