Калфин: Предложението за пенсиите не може да мине преди тристранка

Калфин: Предложението за пенсиите не може да мине преди тристранка | StandartNews.com

София. Предложението за промяна в закона за Държавното обществено осигуряване не може влезе в пленарна зала, преди да е минало през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това заяви по бТВ Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика. "Не може да мине без Тристранния съвет, има правила", категоричен бе Калфин. Той е председател на тристранката и по думите му това няма как да мине по този начин. 

Социалният министър призна, че по съдържанието на мярката има аргументи, но му се струва странен начинът, по който предложението е било въведено и прието, както и че се прибързва с гласуването му. Той изрази недоволство и от изказа на финансовия министър Владислав Горанов, който според него се е държал неуважително към политическите си партньори. (Вчера Горанов заяви, че формации, които имат по 5-6 процента подкрепа на изборите, нямат отношение към отоговорността за управленските решения - бел. ред.)

Социалният министър отрече да има някаква належаща дупка в Националния осигурителен институт, която да се цели да бъде запълнена чрез предложението за прехвърляне на личните партиди от втория стълб в държавния общ фонд.

Ивайло Калфин повтори още веднъж, че той лично няма да премести своята партида от втория стълб на осигуряване в НОИ, дори да бъде прието предложението.

"Не е моя работа да се занимавам с частните пенсионни фондове, има Комисия за финансов надзор, която се занимава с това нещо", отговори министърът на въпрос относно работата на частните пенсионни фондове.

"В рамките на тази реформа се опитваме да решим проблема с професионалните пенсионни фондове, които имат проблеми", разкри Калфин. По думите му НОИ трябва да поеме някои от пенсиите, които не могат да бъдат платени от професионалните фондове, тъй като някои работодатели не са плащали вноски, самите фондове са разчетени за по-висока възраст за пенсиониране за първа и втора категория труд и т.н.

Ивайло Калфин разграничи себе си и парламентарната група на АБВ от расисткото изказване на Валери Симеонов от парламентарната трибуна, в което той нарече с обидни думи целия ромски етнос в България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай