Калфин: Има съпротива срещу пенсионната реформа

Калфин: Има съпротива срещу пенсионната реформа | StandartNews.com

Всички искаме да променим една система, която не работи, и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки трябва да направи крачка, има страшна съпротива. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред бТВ.

Социалният министър изтъкна, че неговите комплекс от мерки, които той предлага, ще бъдат подложени на обсъждане. И увери, че "никога не е имало толкова широка дискусия по пенсионната система. Търся компромиса и максималното съгласие".

"Аз ще направя всичко възможно работодателските организации и синдикатите да бъдат активни участници в тристранния диалог. Готов съм да се срещна с всички от тях", коментира Калфин.

"Неприятно впечатление прави, че една от тези работодателски организации търси да си подготви почвата да напусне Съвета за тристранно сътрудничество, защото не иска да приеме решението с частните пенсионни фондове", каза още министърът, но не пожела да назове за коя точно става въпрос.

Министърът коментира кога ще има по-ясни правила за пенсиониране. "Яснота би трябвало да имаме до средата на годината – до края на март да приключим дискусиите по всички предложения, след това да се оформят законите, да минат през тристранката, през Надзорния съвет на НОИ, да влязат в парламента и до април-май ще се види. Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии", добави той.

Калфин изтъкна, че се опитва да размести статуквото и това е ролята му в кабинета. В тази връзка той се похвали, че добре се сработва в премиера Бойко Борисов. "С премиера споря по различни теми. По-скоро споря с някои от колегите, премиерът се появява на последна инстанция, но имахме доста спорове с минималната работна заплата – решение, което трудно мина, с увеличението на националния осигурителен доход, за което аз настоявах. Не можах да се преборя за прогресивно данъчно облагане", обясни социалният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай