Калфин бори безработицата с почасова заетост с ваучери

Калфин бори безработицата с почасова заетост с ваучери | StandartNews.com

Проект за почасова заетост с ваучери ще бори безработицата в България. Това е идея на социалното министерство, която вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви във Велико Търново.

По думите му проектът ще стартира до лятото на 2015 г.

Така ще бъде осигурена работа на обезкуражените хора, коментира министърът, цитиран от бТВ. Според него почасовата заетост с ваучери е особено важна за райони, в които общините са единствен работодател.

„Има много общини, особено по-малките, в които програмата на кметството за публична заетост е единствената възможност. Ние всички знаем. Това е и очакването на обществото ние да потърсим възможност за трайна заетост за хора, които не да ги наемат за по два-три месеца, а да може да се създаде възможност да работят повече. Принципът вече ще бъде за извършена работа. Ще има възможност тези хора да си получават осигуровки, да им се отчита за стаж. След това със средствата, с които се финансират помощите за безработни, ще започнем да финансираме", подчерта Калфин.

Част от проекта ще бъдат дейности като гледане на възрастни и помощ в домакинството. Ще се търси възможност програми за заетост да бъдат насочени към земеделските производители, които често са единствени работодатели в своите райони.

„Искаме да стигнем до тези хора, които са обезкуражени и смятат, че няма възможност, няма перспектива", каза още Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай