Какво става? Турция обяви българи за престъпници

Драмата тече вече 16 години

Какво става? Турция обяви българи за престъпници | StandartNews.com

Драма с вече 16-годишна давност отново набира сила!

Министерството на вътрешните работи на Турция успя да издейства в Интерпол червена бюлетина за издирването на един от българските граничари, които бяха обвинени за смъртта на турски бракониер през далечната 2008 година, който бе навлязъл незаконно в български териториални води.

Очаква се всяка минута оттук нататък с червени бюлетини да бъдат пуснати за издирването и на останалите трима негови колеги. За това узна Флагман.бг от свой източник, който следи делото, заведено в Турския наказателен съд в Къркларели. Засега за световен престъпник е обявен бургазлията Николай Костов, но предстои да се предизвика издирване и на Михаил Цонков, Живко Петков и Николай Петков. 

Флагман.бг се опита да се свърже с четиримата граничари, но телефоните им са изключени.

Делото срещу обявените за национални герои у нас бе заведено чак през 2019 г. Дотогава течаха продължителни следствени действия и възстановки на инцидента, при който бракониерът бе навлязъл в наши териториални води в района на Резово и не се подчини на заповедта да се оттегли и да преустанови улова на риба.

Щурмова лодка на нашия бордови контрол, намираща се в момента, когато нарушителите на границата ни са прибирали мрежите, са опитали да извършат проверка, но от турска страна е оказана съпротива.

С дървени пръти, снабдени с метални остриета, нарушителите са пробвали да пробият и да потопят лодката на граничарите ни, която е била надуваема. Не са помогнали и предупредителните изстели във въздуха. При хватката оръжието на Михаил Цонков бе произвел изстрел и бе ранил рибаря, който по пътя към медицинския център за Царево бе починал. 

Въпреки че минаха толкова много години, Турция не се отказва да преследва българските бранители на границата и да настоява те да бъдат осъдени и да лежат в турски затвор. 

Към момента текат преговори на високо междудържавно ниво, за да се избегне нов скандал с южната ни съседка по темата. 

Припомняме, че Михаил Цонков получи признанието на целия Бургас, но въпреки това бе освободен от системата на МВР. Към момента той работи в частна морска компания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай