Понеделник,

Какво ни чака зимата? Говори енергийният министър

От: Агенция Стандарт -
2752
Какво ни чака зимата? Говори енергийният министър
A
A
A

Хората следва да са спокойни, тъй като в крайна сметка от инфраструктурно положение България стои доста добре, т.е. има достатъчно конвенционални решения. Това заяви пред журналисти в парламента енергийният министър в оставка Александър Николов в отговор на въпрос за газовите доставки и спокойствието на хората за зимния период. 

Това, че производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, до голяма степен също е добра новина и причина да сме по-спокойни. Това дава възможност за различни подходи по време на сезона и за алтернативни горива, смята министърът в оставка. Всички възможни решения ще следва да се приведат в конкретен план, който се разработва и се допълва, посочи още той.

Попитан за газовите доставки и поисканото увеличение на цената от страна на "Булгаргаз", Николов първо обясни, че енергийният микс на цяла Европа "зависи изключително много" от "Газпром Експорт". Той коментира, че поведението на доставчика е "далеч от търговско". "Това ще рече, че, ако се съди от поведението от февруари нататък и дори от това, което се случи предходната година, създаване на изкуствен дефицит и изкуствено повишаване на цената за цяла Европа, мисля, че този риск е валиден, но той не е функция от поведението на която и да е държава – консуматор или което и да е юридическо лице", посочи още Николов, предава БТА.

Относно цената на газа министърът в оставка каза, че предстои решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

По думите му "Булгаргаз" спазва всички изисквания по договора с "Газпром". "Всички възможни рискове са описани детайлно и са изпратени предложения, така че да може договорът да бъде спазван двустранно", добави той. 

Във връзка с участието му в евентуален бъдещ кабинет в рамките на сегашното Народно събрание, Александър Николов каза, че не са водени разговори с него да бъде част от състава на правителството. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички