Какво ни чака зимата? Говори енергийният министър

Това, че производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, до голяма степен е добра новина

Какво ни чака зимата? Говори енергийният министър | StandartNews.com

Хората следва да са спокойни, тъй като в крайна сметка от инфраструктурно положение България стои доста добре, т.е. има достатъчно конвенционални решения. Това заяви пред журналисти в парламента енергийният министър в оставка Александър Николов в отговор на въпрос за газовите доставки и спокойствието на хората за зимния период. 

Това, че производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, до голяма степен също е добра новина и причина да сме по-спокойни. Това дава възможност за различни подходи по време на сезона и за алтернативни горива, смята министърът в оставка. Всички възможни решения ще следва да се приведат в конкретен план, който се разработва и се допълва, посочи още той.

Попитан за газовите доставки и поисканото увеличение на цената от страна на "Булгаргаз", Николов първо обясни, че енергийният микс на цяла Европа "зависи изключително много" от "Газпром Експорт". Той коментира, че поведението на доставчика е "далеч от търговско". "Това ще рече, че, ако се съди от поведението от февруари нататък и дори от това, което се случи предходната година, създаване на изкуствен дефицит и изкуствено повишаване на цената за цяла Европа, мисля, че този риск е валиден, но той не е функция от поведението на която и да е държава – консуматор или което и да е юридическо лице", посочи още Николов, предава БТА.

Относно цената на газа министърът в оставка каза, че предстои решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

По думите му "Булгаргаз" спазва всички изисквания по договора с "Газпром". "Всички възможни рискове са описани детайлно и са изпратени предложения, така че да може договорът да бъде спазван двустранно", добави той. 

Във връзка с участието му в евентуален бъдещ кабинет в рамките на сегашното Народно събрание, Александър Николов каза, че не са водени разговори с него да бъде част от състава на правителството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай