Какво ни чака? Прогноза на политолози

Редовно правителство или избори?

Какво ни чака? Прогноза на политолози | StandartNews.com

Като изненадващ, но логичен ход, определят политолозите избора на Николай Габровски от ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер.

"Това означава, че те се утвърждават или искат да се наложат като силен играч, който търси решение, търси перспектива, фигура, която не може с лека ръка да бъде отхвърлена и отречена. ГЕРБ може да каже: "Направихме всички възможни усилия да предложим консенсусен вариант", смята политологът проф. Румяна Коларова.

"Той действително е непартийна, консенсусна, дори бих казал добра кандидатура, за да може ГЕРБ да покаже пред хората, че са надпартийни, но това е приказка за пред хората, това не е реалност", коментира Слави Василев пред България Он Еър.

Според експертите обаче в близко бъдеще не се очертава перспектива за редовно правителство.

"Със сигурност това е стабилна крачка към следващите избори, а кога ще бъдат, все още не знаем, но се запазва вероятността за избори след 2 месеца. До гласуване в зала може да се стигне единствено и само ако ГЕРБ имат гаранция, че ще получат гласове от "Продължаваме промяната" или от ДБ", смята проф. Коларова.

"Всички в Народното събрание, а и извън него, знаят, че вероятността да се гласува кабинет с първия и с втория мандат, са взаимноизключващи се, това е ход на ГЕРБ, който позиционира ГЕРБ малко по-добре за следващите избори", посочи Василев.

През изминалите седмици заради законопроектите, гласувани в зала, от различни парламентарни групи се заговори за тематични коалиции - като хартиената или тази "за" изпращането на оръжия за Украйна. Това са обаче по-скоро взаимни нападки, отколкото реални възможни формули за съставяне на кабинет, смятат политолозите. А комбинация между ГЕРБ и БСП за формиране на управление е трудно осъществима.

"Не смятам, че тематична коалиция е възможна в 48-ото НС, без някоя от партиите да си счупи електоралния имидж. Би обезличило БСП", заяви Василев.

"Това са политически послания, пропагандни послания, които нямат практика. Стратегическата цел на ГЕРБ е коалиция вдясно", подчерта проф. Коларова.

Кабинетът, независимо дали е на малцинството, трябва да събере парламентарно мнозинство. От значение обаче е съставът му.

"Реално погледнато единственият, който съответства на ситуацията, е експертен кабинет, в който няма политически лица", отбеляза проф. Коларова.

Това според експертите означава шанс за редовен кабинет с третия мандат и то, ако бъде връчен на "Български възход".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай