Какво не е наред с реформата на управляващите. Говори Илияна Йотова

Не вярва в искреността на аргументите за предложението 24 май да стане национален празник

Какво не е наред с реформата на управляващите. Говори Илияна Йотова | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред Нова телевизия, че не вярва в искреността на аргументите за предложението 24 май да стане национален празник. Това е венецът на безспорните дати, но все още сме единствената страна в Европейския съюз без културен институт, а го предложих преди време, припомни тя.

ВИЖ ОЩЕ: Пожар с 24 май. Ще изгорим ли в него и българската азбука?

По темата за промените в Конституцията Йотова уточни, че в новите предложения новина всъщност няма, освен промяната на датата на националния празник. "Докато ги слушах си давах сметка, че някъде съм чувала подобни предложения и коментари. Станахме свидетели за опит за исторически компромис две. Преди 7 години пак от "Правосъдие за всеки" искаха конституционни промени, така че това е техният проект с малки изменения. Тогава исторически компромис беше постигнат отново с подкрепата на ДПС", посочи вицепрезидентката.

Тя бе категорична, че България няма да направи втората интернационална конференция между правителствата на България и РС Македония, с която да започнат преговорите за присъединяване към ЕС. "Още не сме видели текста за промени в Конституцията. Първо трябва да видим как ще бъдат защитавани правата на българите и как ще се спазват двата протокола в основата на Договора за добросъседство. България винаги ще защити българските граждани. Още в понеделник подготвям писмо, което ще изпратя до Съвета на Европа за това как се злоупотребява с македонските деца за съмнителни политически цели. Те дойдоха да рисуват за мир с българските деца. Не съм изненадана от това поведение", заяви тя.

Йотова смята, че да няма служебни кабинети може би това не е лошо предложение. "Така ще избегнем риска от служебни министри като Кирил Петков и Асен Василев, които в крайна сметка благодарение на тези кабинети станаха политици", каза Йотова, уточнявайки, че е на шега.

По думите ѝ няма логика и прозрачност в позициите на властта. "Разделението в обществото до нищо добро не води, президентската институция определено е обединител. Някои разбират демокрацията като съгласяване с всичко, но това не е единение. Трябва да се намери обща консенсусна точка, след като всеки си каже какво мисли", смята Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай