Какви заплати ще получат депутатите от БСП?

Сметките показват, че депутатите трябва да вземат близо 70 лв. заплата, но в тази сума не влизат командировките и безотчетните пари

Какви заплати ще получат депутатите от БСП? | StandartNews.com

Бойкотът на БСП и отсъствието им от пленарните заседания в Народното събрание предизвикаха дебата колко пари трябва да получават депутатите, когато не ходят на работа. бТВ изчисли днес точно колко пари трябва да получат социалистите, които не ходят на работа.

Народните представители от левицата казват, че няма да взимат пари. По думите на председателя на  парламента Цвета Караянчева обаче по закон те ще получат 1/3 от възнагражденията си.

Снимка: btvnovinite.bg

Правилникът на Народното събрание не фиксира точна сума, има правила, по които се изчислява на всеки три месеца. След ръста на заплатите в обществения сектор, депутатите също получиха увеличение на възнагражденията си.

Снимка: btvnovinite.bg

1269 лв. е средната заплата в страната през последното тримесечие. Това е и сумата, която се взима като изходна за изчисляването на депутатската заплата, тя се умножава по три. Така основното възнаграждение на един народен представител става 3807 лв.

Към тези сметки се прибавят и парите, които те получават, когато участват в парламентарни комисии или – 15% от основното му възнаграждение. Всеки депутат участва в една или повече комисии.

Снимка: btvnovinite.bg

Третата част, която формира заплатата на един народен представител е прослуженото време. За всяка година трудов стаж се начислява 1% от основната му заплата. Така сумата става 4416 лв.

Но това не е всичко – депутатите получават още 2538 лв. познати като т.н.„безотчетни 2/3”. Това са пари за консултанти, сътрудници и съветници. Средно един депутат струва месечно на данъкоплатеца по 6954 лв.

Средната заплата за страната е определяща и за заплатите на министрите, президента и председателя на Народното събрание.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако депутатът не отиде на три поредни пленарни заседания или на повече от пет за целия месец, той бива санкциониран финансово.

Справка в Народното събрание показва, че ако един народен представител не е присъствал на нито едно пленарно заседание и на комисия – той ще получи в края на месеца 69,33лв. Тези данни противоречат на информацията, изнесена от Цвета Караянчева, съобщи още бТВ.

Ако депутат не ходи на работа, получава 1/3 от безотчетните пари, което е 846 лв.Очаква се обаче тези пари да не бъдат харчени за лично ползване.  

Снимка: btvnovinite.bg

19 депутати от „БСП за България” са взели командировъчни за пътувания в периода 18.02 – 22.02 1019 г. На командировка в чужбина е бил Кристиан Вигенин, който е бил на сесия на ОСС във Виена.

Снимка: btvnovinite.bg

Още двама народни представители от левицата са били извън страната в този период – Иван Иванов и Йордан Младенов. Те са участвали в Международното изложение за лов и риболов в Залцбург от 20.02 до 24.02, така двамата депутати дори са положили извънреден труд, защото са били там и през уикенда.

От БСП отказаха да коментират темата в студиото на „Тази сутрин”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай