Кадиев за изключването му: Абсурдно е

Кадиев за изключването му: Абсурдно е | StandartNews.com

"И така, утре в 11:30 е гласуването за изключването ми от парламентарната група на БСП". Това написа Георги Кадиев във Фейсбук и така потвърди новината на "Стандарт" от късно снощи.

Причината за изключването на Кадиев е внесеният от него законопроект за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания.

"Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах, категоричен е Кадиев.

"Законопроектът ми не е причината. Той е съвсем нормален. Убеден съм, че след 10-ина години ще се чудим как изобщо сме спорили за това. Както сега се чудим как е можело да се подкрепя робството, как бели и черни са били в различни градски автобуси, как жени не са били допускани в университет", продължава социалистът.

"Ще ви разкажа една история. През 70-е и 80-е инвестиционният фонд на Харвард инвестира милиарди в Южна Африка, подкрепяйки икономиката на апартейда. Дори когато други фондове изтеглят парите си, те остават. Печалбите са прекалено добри. През 1999 обаче нещата са се обърнали. Харвард е срещу апартейда и кани като гост Нелсън Мандела, предлагайки му титлата "доктор хонорис кауза". Като извинение, но и умирайки от страх, че няма да приеме. Мандела прие. Прости и продължи напред. Бях там, чух речта му."

"Каквото и да стане утре, помнете историята с Мандела. Нещата се обръщат", завършва Кадиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай