Кабинетът одобри сделка за 1 млрд. лева

За строеж на нови два модулни патрулни кораба

Кабинетът одобри сделка за 1 млрд. лева | StandartNews.com

Министерският съвет е одобрил сключването на договора за строеж на нови два модулни патрулни кораба на стойност 1 милиард лева с германската фирма "Люрсен". Решението е взето на закрито правителствено заседание след края на редовното и не бе оповестено официално в сряда. 

Договорът за новите кораби, който вероятно ще бъде подписан през следващата седмица, се чака на фона на плановете плащането да става на вноски

Част от планираната сума от 171 милиона лева може да бъде платена до края на годината, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, цитиран от БНР..

Величков допълни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 милиона лева за новите кораби, а сумата до милиард ще бъде изплащана за пет години.

1,625 милиард лева са парите за догодина за Министерството на отбраната. С предвидените от бюджета средства за корабите, проектът за Сухопътните войски, инфраструктурата за новите изтребители сумата става около 2 милиарда и 99 милиона лева.

Министерството поиска обаче близо 30 милиона лева повече в бюджета си за догодина.

Тези пари са нужни за разходи за вече пенсионирани военни, военните съдилища и прокуратура, както и за постоянното представителство в НАТО и догодина се очаква в бюджета да има 10-процентно увеличение на заплатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай