Кабинетът отпуска близо 27 млн. лв. за справяне с бедствията

Кабинетът отпуска близо 27 млн. лв. за справяне с бедствията | StandartNews.com

София. Правителството отпусна 26 732 642 лв. от резерва в държавния бюджет за непредвидени и неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Това съобщиха от правителствения пресцентър. И уточниха, че средствата ще бъдат преведени на министерства, ведомства и общини, които да финансират различни проекти и дейности. Парите могат да се използват за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, завършване на обекти, които се изпълняват етапно, за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти, както и за възстановителна помощ за физически лица, чиито жилища са увредени от бедствие.

Проектите и финансирането за тях са одобрени на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, проведено на 17 април, посочват още от правителствената информационна служба.

Сред обектите, които ще бъдат финансирани през бюджетите на общините, са аварийно конструктивно укрепване на храма „Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас (1 815 069 лв.), разплащането на разходи за укрепване на бреговете и дигите на р. Туфча в района на с. Брезница при високи води (14 029 лв., общ. Гоце Делчев), авариен ремонт на мост в с. Садово (126 330 лв., общ. Аврен), възстановяване на пътна връзка за квартал в с. Дедина (98 550 лв., общ. Златарица), аварийно укрепване на мост на изхода на с. Три кладенци (73 246 лв., общ. Враца), разплащане на разходи за спасителни и неотложни работи за осигуряване на проходимост на различни маршрути в община Тервел (3580 лв.), възстановяване на мост над р. Пещерска в община Кирково (141 525 лв.), изграждане на водосток и подпорни стени на дере в община Рила (236 861 лв.), възстановителна помощ за жилища на пострадали физически лица в община Троян (108 227 лв.) и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай