Кабинетът освободи ген. Радев от служба

Кабинетът освободи ген. Радев от служба | StandartNews.com

Министерският съвет прие предложението до президента за освобождаването от служба на ген. Румен Радев.

На редовното си заседание министрите взеха това решение, предава Фокус.  Във връзка с внесена точка в дневния ред на  министъра на отбраната Николай Ненчев за предложение до президента на Росен Плевнелиев за издаване на указ за освобождаване от длъжност и от военна служба на офицер от Висшия команден състав, министър-председателят Бойко Борисов коментира: „Чух упреци, а да правим изявление от заседание на Министерски съвет за такава точка не виждам абсолютно никакъв смисъл". Премиерът предложи да се мине направо на точката и тя да бъде приета по-бързо.

„Вече е минала, да отиде при президента. Да стане максимално бързо", обърна се премиерът към военния министър Николай Ненчев.

"Стандарт" припомня, че вчера от БСП обявиха, че отлагат решаващото заседание на Националния съвет на партията за обявяване на кандидат-президентска двойка. Това се наложило заради факта, че двама от номинираните от структурите кандидати не отговарят на закона - това са ген. Радев и омбудсманът Мая Манолова. Според левицата двамата трябва да бъдат освободени от настоящите си постове, за да могат да участват в политическа надпревара. 

Отпускаме 3 милиона лева за изграждането на нова сграда за 68 бригада „Специални сили". Това обяви още премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес. „Миналата седмица посетихме с министъра на отбраната и началника на генералния щаб специалните ни части на сухопътните сили, които просто са невероятно добре подготвени, а в същото време са в не лоши, а просто не знам по-лоши условия дали някъде има", отбеляза премиерът, като припомни, че преди седмица той и министърът на отбраната Николай Ненчев посетиха в района на СУЦ „Црънча" на 68 бригада Специални сили.

„Тогава имахме готовност с министъра веднага да започнем ремонт, но когато видяхме състоянието на сградите, какъвто и ремонт да им се направи, той все ще е лош. Просто те не подлежат на ремонт. Затова отпускаме допълнително от бюджета целево средства за ремонта на Специализирания учебен полигон „Црънча" 3 милиона лева. Ако нещо не достига министърът на отбраната ще следи, но незабавно да се почне да се построи нова казарма, така че да бъде в унисон с това, което заслужават нашите войници. Тогава им обещахме ремонт, но преценихме, че е по-добре да им направим нова сграда, за да отговаря на качествата, защото действително го заслужават", заяви още премиерът.

Командирът на 68-ма бригада „Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев благодари на министър-председателя за изключително своевременна реакция. „Убеден съм, че със средствата, които ще бъдат предоставени, силите за специални операции ще имат подобаваща структура със световни стандарти, така че да можем да водим пълноценен процес по военна подготовка", каза още бригаден генерал Явор Матеев.

Премиерът Бойко Борисов съобщи още, че ще бъдат отпуснати и 300 хиляди лева за изграждането за новия храм във Варна – „Св.Прокопий Варненски". „Там строим един огромен храм, хубав, чисто нов и понеже поехме ангажимент към владиката на Варна още 300 хиляди лева днес предлагаме да гласува Министерски съвет, за да бъде приключен", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай