Кабинетът обеща 340 лв. заплата, бизнесът против

Синдикатите плашат властта с протести, ако вдигането се забави

Кабинетът обеща 340 лв. заплата, бизнесът против | StandartNews.com

София. Минималната работна заплата отново вдигна напрежението между властта и бизнеса. Въпреки новата поредица от срещи спорът за най-ниското възнаграждение продължава.

След разговори днес по обед социалният министър Хасан Адемов заяви, че има съгласие от 1 януари 2014 година минималната работна заплата да се вдигне от 310 на 340 лева. Малко по-късно обаче от Българска стопанска камара заявиха, че все още е рано да се говори за съгласие и че дебатите тепърва предстоят. "Съотношението минимална работна заплата спрямо средната за страната не трябва да надхвърля 40%", заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. В момента при 310 лева най-ниско месечно възнаграждение и 800 лева средно този процент е малко под 40 (39%). "В региони, в които това съотношение е по-високо, наблюдаваме, че безработицата там е по-висока от средната за страната, посочи Бранков. Същото важи и за сектори като услугите, търговията и строителството. Затова работодателските организации настояват за оценка на въздействията от увеличаването на минималната работна заплата на 340 лева от началото на годината.

Синдикатите пък продължават да настояват този ръст да се случи още от октомври 2013. "Ако това не стане, очакваме увеличението да е от 1 януари и това да е първа стъпка към вдигане на най-ниското месечно възнаграждение така, че то да стане 50% от средната заплата за страната", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. От профсъюза смятат, че до края на 2015 година трябва да се постигне тази пропорция, като в средата на 2014-а може да има още едно увеличение на минималната заплата с 10%. Синдикатите настояват още правителството заедно със социалните партньори да изготви механизми, по които всяка година да се индексира минималната работна заплата така, че нейният размер да не зависи от политически решения. Призоваваме и работодателите да започнем преговори с тях за определяне на препоръчителни индекси за увеличение на възнагражденията в частния сектор през 2014 година", заяви още Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай