Кабинетът на косъм! ГЕРБ и ДПС знаково напуснаха пленарната зала

Огромно напрежение преди вота на недоверие

Кабинетът на косъм! ГЕРБ и ДПС знаково напуснаха пленарната зала | StandartNews.com

ГЕРБ и ДПС знаково напуснаха пленарната зала точно когато трябваше да се гласува вотът на недоверие на правителството. 

Причината бе отказът на "Продължаваме промяната" да приеме незабавно отпадане на дерогацията на "Лукойл". Чрез заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия се финансира кремълския режим, категорични са ГЕРБ и ДПС.

След тежки дебати обаче парламентът отхвърли законопроекта на председателя на енергийната комисия в НС Делян Добрев за отпадане на дерогацията в срок от три дни.

Предложеният Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна бе отхвърлен с 94 гласа "за", 55 "против" и 61 "въздържал се".

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала - минути преди да започне гласуването на вота. То трябваше да е 13:55 часа, но бе отложено до приключване на дебатите за  дерогацията.

Така и вторият опит за сваляне на правителството с премиер акад. Николай Денков не бе успешен. БСП, ИТН и "Възраждане" обединиха сили във вот на недоверие на тема национална сигурност, но не успяха да "счупят" мнозинството въпреки острите престрелки между ГЕРБ и ДПС от една страна и ПП-ДБ от друга

66 гласуваха "за" вота, 61 бяха "против" и така вотът оцеля. За да падне правителството обаче са нужни още депутати - за да станат 121.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 15 минутна почивка. След която се очаква прегласуване.

Развръзката предстои!
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай