Кабинет с титли

Гербер, седесар и човек на Кунева в екипа

Кабинет с титли | StandartNews.com

Кабинет на умните глави представи кандидат-премиерът на БСП Пламен Орешарски. 11 от 17-те членове на програмното правителство са с научни титли. В екипа има четирима професори и трима доценти. Заедно с Орешарски общо 8 са доктори на науките. Ректорът на пловдивския Аграрен университет проф. Димитър Греков поема земеделието, бившият ректор на варненския Медицински университет проф. Анелия Клисарова - образованието. Марияна Георгиева, професор по български език, ще е спортен министър. Една от изненадите в кабинета е проф. Калин Тихолов, който ще оглави ново министерство - на инвестиционното проектиране. За икономиката и финансите доц. Пламен Орешарски ще разчита на доц. Драгомир Стойнев и доц. Петър Чобанов. С научна степан доктор в правителството са здравният министър - Таня Андреева, социалният - Хасан Адемов, културният - Петър Стоянович, и МВР шефът Цветлин Йовчев. Средната възраст на екипа е 48 г., похвалиха се от БСП. Най-млади са Стойнев и Чобанов (37 г.), доайен е Адемов (60 г.). Очаква се кабинетът "Орешарски" да получи зелена светлина от парламента утре.

Йовчев ще вади СРС-тата от МВР

Номинираният Цветлин Йовчев започва промяната в МВР от служба СДОТО. Тя бе в центъра на предизборната кампания, след като червеният лидер Сергей Станишев обвини бившия МВР шеф Цветан Цветанов в незаконно подслушване. В момента червените готвят конкретни предложения къде да бъде преместена службата. Йовчев пък вече е представил на номинирания за премиер Пламен Орешарски стратегията си за вътрешното ведомство и специалните служби.

Стоянович с ревизия за агент Попов

Пълна проверка - законова и финансова, на състоянието на министерството на културата, както и на изпълнението на европейските програми и проекти. Това се очаква да бъде част от първите задачи на предложения за културен министър д-р Петър Стоянович, научи "Стандарт" от източници от "Позитано" 20. След ревизията на работата на скулптора Вежди Рашидов, който оглавяваше ведомството в кабинета "Борисов", и Владимир Пенев, известен като агент Попов от сериала "Под прикритие", който президентът избра за културен министър, Стоянович ще реши какви ще бъдат другите му приоритети. Според запознати те ще бъдат свързани с европроектите, които трябва да бъдат приключени до края на годината.

Стойнев ще бори цената на тока

Номинираният за министър Драгомир Стойнев ще поеме мегаведомството на икономиката и енергетиката, като двата ресора засега няма да се разделят. Той има намерение да възложи изготвянето на спешен план за ребалансиране на енергетиката и удържане тази година на цените на тока. Номинацията на Стойнев бе изненада, тъй като името му бе спрягано за социален министър. В кабинета на тройната коалиция работи в Дирекция "Стратегическо планиране и управление" на Министерски съвет и бе икономически съветник на премиера Сергей Станишев. На последния конгрес на БСП Стойнев се кандидатира за председателския пост в партията. Заради това бе считан от част от хората в БСП за човек на президента Георги Първанов (2002-2012) и номинирането му за член на кабинета се смяташе за спекулация от част от членовете на БСП.

Капитан спасява БДЖ

Капитан далечно плаване може да е първият министър на транспорта от Освобождението насам. Капитан Данаил Папазов е и първият истински професионалист, който оглавява транспорта от 1991 г. насам. От кабинета на Филип Димитров досега браншът беше управляван от чертожници, енергетици, пътищари, железничари, автомобилисти, финансисти и други експерти, твърдят в бранша. Сред първите приоритети на Папазов ще е да посочи свой заместник, на когото да връчи "горещия картоф" БДЖ. С него ще се занимава отделен заместник-министър, тъй като компанията е в колапс от години насам, довериха от "Позитано" 20.

Вигенин подрежда посланиците ни

Кристиан Вигенин е номинацията на Пламен Орешарски за министър на външните работи. Той вече изрази и първата си позиция в неговия ресор. Преди броени дни младият социалист скочи на назначаването на нови посланици от президента. Сред тях беше и пращането на Марин Райков в Рим. Вигенин обаче пожела то да бъде спряно.

37-годишният социалист е с богата политическа биография. Кариерата му започва през 1994 г., когато става учредител на Българската социалистическа младеж. От 2009 г. досега Кристиан Вигенин е член на Европейския парламент, 7-и парламентарен мандат. Член е на комисията по външни отношения, координатор на групата на социалистите и демократите в комисията. Заместник-председател е на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. От 2006 до 2009 г. е член на Европейския парламент, 6-и парламентарен мандат. От 2010 г. пък е председател на Съвета по външна политика на Националния съвет на БСП. Политическата му кариера е минала през още доста избори и позиции. Той има и административен опит. От 1999 г. до 2001 г. работи в Министерство на финансите. Вигенин завършва 91-ва немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в УНСС със специалности "Международни отношения" и "Макроикономика".

Критик на Дянков сяда в стола му

Петър Чобанов е личният избор на Пламен Орешарски за финансов министър. Той стана популярен с негативното си отношение към похватите на предшественика си Симеон Дянков. Чобанов бе един от критиците на прехвърлянето на резерва на здравната каса в републиканския бюджет. Той не хареса и идеята на Дянков за използването на Сребърния фонд за плащане на външния дълг. Кариерата на 36-годишния ямболия започва през 2000 г. като главен експерт в отдел "Анализи" при дирекция "Ковчежничество" на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра "Финанси" в УНСС. През 2009 г. става председател на Комисията за финансов надзор, заменил от поста Апостол Апостолов.

Чобанов е член на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, на Организационния научен комитет на международната конференция на Стопанския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на редакционната колегия на АИАП.
Той е автор на редица публикации в областта на макроикономическата и финансова стабилност, системния риск, паричния пазар и икономическата конвергенция.
Чобанов е завършил математическа гимназия "Атанас Радев" в Ямбол. Притежава магистърска степен по макроикономика и научна степен доктор по финанси от УНСС. Владее английски и руски език. Освен това е специализирал в областта на политиките за парична и финансова стабилност.

Греков ще слуша дребните земеделци

Проф. Димитър Греков, който бе номиниран да поеме Министерството на земеделието, има зад гърба един завършен мандат като ректор на единствения по рода си у нас Аграрен университет в Пловдив. В момента управлява втори мандат, след като бе преизбран за ръководител на елитния вуз през 2011 година. Преминал е през всички етапи на научната кариера до професор. Като ректор превърна Аграрния университет във водещо учебно заведение с национално значение и международен авторитет в областта на аграрното образование и наука. Проф. Греков е семеен с две големи дъщери. Има и две внучки.Съпругата му е учител по биология.

Димитър Греков не е партийно обвързан и смята, че правилната политика е тази, която не е подчинена на изпълнението на партийни задачи. По думите му в България земеделието е приоритет, а като лична цел той приема да се вслушва повече в думите и проблемите на дребните земеделски производители - лозари, овощари, зеленчукопроизводители. Първата му задача в министерството ще е да види как стоят нещата като цяло и след това ще пристъпи към подреждане на приоритетите си.

Преторианецът на ДАНС

Безспорно най-изненадващото назначение е на Цветлин Йовчев начело на МВР. Той е представител на новото поколение контраразузнавачи, тясно свързани с евроатлантическите служби. В този смисъл е далеч от профила на червения генерал или силовак, какъвто мнозина очакваха. Името на Йовчев се свързва с авторството на прословутия доклад на Националната служба за сигурност от 1999 г., покрай който Иван Костов уволни половината си министри. По това време той е шеф на отдел "Русия" в спецслужбата. В контраразузнаването и по-късно в ДАНС Цветлин Йовчев минава за човек от близкия кръг на дългогодишния шеф Иван Драшков. През 2008 г. при титаничния сблъсък в ДАНС между крилата на Драшков и Алексей Петров Йовчев напуска агенцията в знак на солидарност с началника си.

Година по-късно, след като Бойко Борисов става премиер, той се връща на бял кон начело на ДАНС. Ръководството му стабилизира българското ФБР, изчиства го от някои чисто полицейски функции и не допуска никакви скандали до 2011 г., когато в медиите изплуват подслушани разговори между Борисов, Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов.
Борисов го обвинява в недостатъчен контрол и го отстранява от контраразузнавателната централа. Назначава го за премиерски съветник по сигурността. След като Росен Плевнелиев става президент, го прави секретар по въпросите на националната сигурност, какъвто Цветлин Йовчев беше допреди месец, когато подава оставка. Напускането му съвпадна с пика на скандалите с подслушванията около Цветанов и породи съмнения за възможна връзка. В професионалните среди се говори, че Йовчев открай време е бил в обтегнати отношения с Цветанов (въпреки че никога не се е карал с Борисов) и министерският пост ще му даде възможност да докаже, че е по-добър професионалист от дясната ръка на Бойко Борисов. Назначаването му е гаранция, че България ще продължи тясното взаимодействие със западните и американските партньорски служби и няма да се оправдаят прогнозите, че програмният кабинет ще обвърже страната с Русия.

Порода "Гергьовден"

Бъдещият министър на културата Петър Стоянович е имал общи премеждия с бъдещия си началник Пламен Орешарски точно преди десетилетие. През 2003 г. днешният проектопремиер на БСП беше кандидат за кмет на София. По време на предизборна среща с бизнесмена Васил Божков медиите бяха информирани тайно и чакаха двамата пред офиса на Божков. Сценката завърши с чутовен скандал, при който Надежда Михайлова отстрани Орешарски. По това време Петър Стоянович беше шеф на предизборния щаб на Пламен Орешарски и след разправията напусна заедно с него синята партия. Преди това Стоянович беше парламентарен секретар на външно министерство, докато титуляр там беше Михайлова. След като Хубавото Наде оглави СДС, той пое поста на международен секретар.

След като се раздели с "Раковски" 134, Стоянович отиде в десноцентристката партия "Гергьовден" и доскоро беше неин лидер. Любопитна подробност е, че по същото време в листите на "Гергьовден" попадна и новият министър на здравеопазването Таня Андреева. Последният проект, в който участва, е "България на гражданите" на Меглена Кунева, но не става член.

Петър Стоянович е правнук на известния революционер Иван Стоянович-Аджелето. Дядо му е директор на тютюнев концерн, осъден от Народния съд. Баща му пък е известният кинокритик Иван Стоянович. Бъдещият културен министър е доктор по философия от Виенския университет, участва в списването на списание "Разум".

Приятелите му разказват, че е от породата политици, които са на изчезване - винаги си е тръгвал, когато разбере, че се изкривят основни принципи. Извън политиката обича лова, и то този, в който няма нищо уредено, а и двете страни имат еднакъв шанс. Както обича да казва: "Фен съм на каскетския лов, на този с дружинката, чакането в студа, ракийката и сланинката". Другите му хобита са кулинарството и подводният риболов.

Навигатор ще поеме отбраната

Зам.-шефът на парламентарната група на БСП в новия парламент избра Пламен Орешарски за министър на отбраната. Ангел Найденов бе депутат в последните четири парламента. Той е и бивш кмет на община Димитровград, както и ексгубернатор на Хасково. Ангел Найденов е роден на 28 септември 1958 година в Кърджали. Завършил е специалност инженер-навигатор във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна.

Човек на Кунева до Орешарски

Зинаида Златанова ще е дясната ръка на Пламен Орешарски в новия кабинет. Тя ще бъде вицепремиер и министър на правосъдието. Златанова е с дълъг опит в администрацията. Кариерата й е плътно свързана с европейските институции и преговорите на България за членство в ЕС. Заради това пък тя е изключително близка до първия еврокомисар и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

До началото на този месец Зинаида Златанова беше ръководител на представителството на ЕК в България. Преди това тя е работила като директор на Дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в Министерски съвет. Също така е била началник на отдел "Европейска интеграция" в Министерство на околната среда и водите. Кариерното й израстване минава и през позицията на главен експерт в отдел "Международно сътрудничество и европейска интеграция" в Министерство на околната среда и водите.
По професия Златанова е юрист. Тя има магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преди това пък е завършила Немската езикова гимназия в София.

Андреева ще сваля лимитите на болниците

Отпадане на лимитите при финансирането на болниците и талоните за преглед са сред основните приоритети на новия здравен министър. Д-р Таня Андреева има амбицията и бързо да прокара поправки за инкриминиране на посегателства над спешните медици. Те бяха изготвени още от миналия парламент, но не бяха приети. Намаляване цените на лекарствата е сред другите й приоритети. Според нея трябва да има по-добра профилактика на социално значимите заболявания, Спешна помощ да функционира по-бързо, а пациентите и в най-затънтените места да получават адекватни медицински услуги.

Езиковед поема спорта

Езиковед поема новосъздаденото министерство на спорта и младежта. Интересите на проф. Мариана Георгиева-Бенчева от БАН са в областта на когнитивния синтаксис и философията на езика, което прави особено любопитно как би общувала със Стоичков например. Мариана Георгиева-Бенчева е била втора в кандидатдепутатската листа на ДПС в Ловеч за 42-рото народно събрание. Била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан.

Докторка спира частните уроци

Д-р Анелия Клисарова влезе като депутат в 42-ия парламент от листата на Коалиция за България във Варна, но е без партиен билет. Инициативен комитет я издигна като независим кандидат за кмет. По всички индикации зад кандидатурата й смяташе да застане БСП. "Трябва да помислим за истинско свързване на университетите и бизнеса, за да стопим младежката безработица не чрез емиграция или временна заетост. Издръжката на студентите трябва да се повиши", коментира професорката на последните си срещи. Тя се обяви и против частните уроци за кандидатстване както в гимназия, така и във ВУЗ, защото според нея децата трябва да получават качествено образование в самото училище. Проф. Анелия Клисарова е известна и със своята страст да колекционира писалки с перо и мастило.

Адемов ще реанимира пенсиите и помощите

Хасан Адемов от ДПС бе предложен за поста министър на труда и социалната политика. Той е дългогодишен експерт в социалната, пенсионната и здравната сфера. Според експерти присъствието му в кабинета по-скоро означава, че в социалната сфера няма да витаят популистки и неизпълними обещания. На последните избори той беше водач на листата на ДПС в Разград. На местните избори през 2011 г. бе издигнат от листата на ДПС като кандидат за кмет там. В предишния парламент Адемов бе зам.-председател на комисията по труда и социалната политика, а преди това е бил и неин председател. Той е народен представител на ДПС в последните четири парламента. Освен социалната политика за него е близка и темата за здравеопазването. Той самият е завършил Медицинския университет във Варна и специализира анестезиология и реанимация. В 41-ото народно събрание членува и в здравната комисия, където често повдигаше въпросите за демонополизацията на здравната каса, както и за стабилен осигурителен модел, в който да не се правят непрекъснати промени.

Библиограф ще следи реките

По предложение на ДПС Пламен Орешарски прие и одобри кандидатурата на Искра Михайлова за министър на екологията. Тя бе заместник-министър на строителството в кабинета "Станишев" от квотата на ДПС, а в миналия парламент оглавяваше комисията по околна среда и води. Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 година в София. По професия е библиограф. Владее английски и руски език. Тя бе депутат в 41-ото народно събрание с квотата на Движението за права и свободи. Била е член на управителния съвет на Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), Фонд "Тютюн" и член на борда на директорите на Фонд ФЛАГ.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай