Кабинет по Никулден

Депутатите дадоха знаци, че се кове правителство

Кабинет по Никулден | StandartNews.com

Кабинет по Никулден. Това е най-вероятната развръзка от започналите консултации за съставяне на правителство.

Президентът Румен Радев обяви, че ще даде достатъчно време на партиите за преговори. За разлика от предишните три рулетки за кабинет, сега Радев свиква по една консултация на седмица. С тези темпове, дори и да забърза разговорите, първият мандат се чака около историческата дата 10 ноември.

„Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове“, пророкува обаче острието на ГЕРБ Делян Добрев. „Ако не се реализира първият мандат, автоматично отпада и вторият“, каза президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Най-големи шансове всички дават на правителството с третия мандат, който най-вероятно ще завърши по Никулден.

Няколко обстоятелства дават знак, че правителство все пак ще има. Първото е прецизното съставяне на парламентарните комисии. Докато в предишното НС бе ясно, че краткият живот не предполага повече от две комисии, сега разпределението на постовете предизвика дори скандал за спортната.

Правната пък бе разделена на две - юридическа и конституционна, за да отиде при две политически сили. Провокирани от изказване на Румен Радев, на дневен ред изведнъж излязоха и всички институции с ръководства, чийто мандат е изтекъл - БНБ, КС и ВСС.

Може да се окаже, че вместо за няколко месеца, както говорят всички, в момента се кове власт за 4 години, коментираха депутати. Те допълниха, че за да се приеме бюджетът за 2023 г. и 22-ата закона по Плана за възстановяване и устойчивост, правителство все пак ще бъде излъчено. 

Гръбнакът на управленската коалиция трябва да са системните партии, коментира Първанов, който ориса коалицията, изкарала пълен мандат - Тройната. Правителството трябва да е антикризисно, каза Стефан Янев, лидерът на "Български възход", най-спряганата за третия мандат партия. Според депутати, евроатлантическата солидарност на коалицията няма да е гарантирана от имената на партиите в нея, а от плаващи мнозинства по приоритети. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай