Извънредно заседание! Радев стовари чук преди гласуването /ОБНОВЕНА/

Тежки обвинения на държавния глава

Извънредно заседание! Радев стовари чук преди гласуването /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Истгорически момент в българския политически живот. Ще имаме ли редовен кабинет най-после?

Започна извънредното заседание на парламента, свикано от председателя на НС Росен Желязков. На него ще се разбере ще събере ли кабинетът "Денков-Габриел" нужната подкрепа.

В дневния ред са включени три точки - избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета.

Президентът Румен Радев присъства  на извънредното заседание на Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Новото правителство предаде избирателите си. ПП съсипаха държавата. Това заяви президентът Румен Радев минути преди да бъде гласуван кабинетът "Денков-Габриел". 

"Г-н Борисов им подарява държавната власт. Пишеха, че ГЕРБ са мафията и трябва да бъдат изтрити от политическата сцена, а днес споделят отговорност с тях. Днес те просят от него одобрение и просят точно някакво спасение, така че да се гарантират във властта. Всички те спечелиха за сметка на измамения избирател и демокрацията", каза той.  

Ако бъде гласувано, това ще е първото ротационно правителство у нас. Предвижда се Денков (ПП-ДБ) да е министър-председател през първите девет месеца, а Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – през вторите девет.

След церемонията по полагане на клетва в сградата на Народното събрание, държавният глава ще приеме на "Дондуков 2" състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари 2023 година.

След това предстои и предаване на властта по министерства. Часове преди да предаде поста на новия премиер, Гълъб Донев направи отчет за свършеното.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай