Вторник,

Извънредно решение! Помагаме на Украйна с...

От: СТАНДАРТ -
4165
Извънредно решение! Помагаме на Украйна с...
A
A
A

Извънредно решение на външната комисия в парламента. България оказва три вида помощ на Украйна, решиха депутатите. Те одобриха проекторешение за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна. На заседанието по спешност бе привикан и военния министър Дагомир Заков. Решението бе взето, след като украинският външен министър Дмитро Кулеба призова парламентаристите ни да предоставят военна помощ на страната му. Който не подкрепя Украйна, подкрепя Русия, каза Кулеба. Демократична България пък излезе с декларация, в която настоя България да окаже военна помощ на страната-жертва.

На този фон депутатите от Комисията по външна политика решиха да предложат 3 вида помощ на Украйна - техническа, финансова и хуманитарна.

Проектът предвижда:

Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на България

Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България

Подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

В мотивите е посочено, че по този начин страната ни участва в солидарните действия на съюзниците в ЕС и НАТО за възстановяване на мира и сигурността в целия регион.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички