Извънредно от МС! Пред криза ли сме

Относно бежанците

Извънредно от МС! Пред криза ли сме | StandartNews.com

"България не е изправена пред криза за настаняване на бежанци от трети страни. Не се строят нови бежански центрове". Това съобщиха от Министерски съвет на своята страница във Фейсбук.

"Известен похват на пропагандата с дезинформация е подхвърлянето на данни и числа, които нямат общо с конкретната тема на разговор, но са достатъчно впечатляващи, за да объркат хората и да всеят страхове у тях", посочват от кабинета.

"Успехът на България с пълноправното членство в Шенген по въздух и вода разочарова мнозина извън властта, които работят за чужди интереси и не искат българите да живеят свободно, с висок стандарт, като европейци. И те упорито продължават да разпространяват фалшиви новини за бежанците, които Австрия може да ни върне по силата на Регламента Дъблин", отбелязват от Министерския съвет.

Те определят като фалшива новина твърдение, че около 5000, или 6000, или 10 000, или 15 000, или даже 20 000 бежанци от Австрия ще нахлуят в новите лагери, които България ще построи.

От Министерския съвет посочват, че България получава запитвания по реда на Регламент Дъблин не само от Австрия, но и от всички държави членки на ЕС още от 2007, откакто членуваме в Европейския съюз. Задължението на страната ни е да отговори на запитванията в съответните срокове. Отговорът може да бъде, че България поема или не поема такава отговорност. От всички направени запитвания, които се получават всяка година, отпадат лицата, за които страната ни е дала отрицателен отговор за прием, както и тези, за които сроковете за прехвърляне са изтекли. Освен това чужденците имат право да обжалват решението си за трансфер към България - и в много случаи обжалването е успешно. Често бежанци в Австрия, за които тече процедура за връщане в България, в хода ѝ мигрират към други държави. Всякакви предварително обявени данни в таблици (например за запитвания, кореспонденции и процедури) преди реално осъществените трансфери нямат отношение към действителния брой бежанци, които се приемат обратно, се посочва в публикацията във фейсбук страницата на Министерския съвет.

В нея се припомня, че през цялата 2023 г. заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.

"Всякакви други твърдения са нищо повече от злонамерена пропаганда, израз на политически амбиции, против българския национален интерес", подчертават от Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай