Изненада в кабинета! Две знакови лица горят

Пълен списък на бъдещия кабинет

Изненада в кабинета! Две знакови лица горят | StandartNews.com

Съставът на кабинета "Денков-Габриел" официално все още не е оповестен, но БНТ публикува, засега неофициално, пълния списък на министрите в евентуалния бъдещ кабинет. Изглежда, че въпреки споровете, министър на финансите ще остане Асен Василев, на когото мандатоносителите ПП-ДБ държат много.

От списъка прави впечатление, че две знакови фигури - Даниел Лорер, който беше министър на иновациите и растежа в правителството на Кирил Петков и Радослав Рибарски, който е част от редиците на ПП няма да бъдат министри в кабинета. 

ВИЖ СЪЩО: Голям скандал с бизнесмен, поканен за земеделски министър

Друго име, за което вече има позиция срещу евентуалната му кандидатура е това на Кирил Вътев. Както "Стандарт" вече писа голям скандал избухна около името на бизнесмена, поканен от Кирил Петков за земеделски министър. Номинацията на Вътев била направена лично от бащата на Кирил Петков, който явно реди кабинета "Денков", допълниха колегите от "Блиц". От Българската аграрна камара веднага излязоха с остра позиция срещу номинацията. "Изразяваме категоричното си несъгласие! Имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза!", пишат в позиция до медиите от БАК.

Ето списъка за евентуалния бъдещ кабинет:

Николай Денков - министър-председател за първите 9 месеца. Той бе министър на образованието в последния редовен кабинет "Петков".

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи за първите 9 месеца, след това - министър-председател. Мария Габриел беше еврокомисар по иновациите, научните изследвания и културата, но когато ГЕРБ я номинираха за министър-председател с първия мандат, се върна в България и подаде оставката си от ЕК.

Асен Василев - министър на финансите. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" оглавяваше същия ресор и в кабинета "Петков" и до последно остана спорна номинация в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Румен Радев - министър на енергетиката. Радев е заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството. Цеков е юрист и бивш зам.-министър на финансите, а в момента - депутат от парламентарната група на ПП-ДБ.

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа.

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи. От май 2021 г. той е назначен за директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), по образование е юрист.

Емил Дечев - министър на правосъдието. Към този момент Дечев е заместник-министър на правосъдието, от екипа на служебния министър Крум Зарков.

Тодор Тагарев - министър на отбраната. Тагарев е военен експерт с дългогодишен опит в системата на отбраната. През 2013 г. беше служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков.

Христо Хинков - министър на здравеопазването. Проф. Хинков е бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката. Той е ръководител на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията. Богданов е финансист, а от 2022 г. - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ)

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш директор на държавното дружество, което трябваше да организира покупката на медицински хеликоптери, но по-късно бе закрито и прехвърлено към правителствения авиоотряд.

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика

Зарица Димкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател, осемкратен шампион в българския рали шампионат.

Кръстю Кръстев - министър на културата. Той е директор на Драматичния театър в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай