Неделя,

Голям скандал с бизнесмен, поканен за земеделски министър

От: СТАНДАРТ -
5321
Голям скандал с бизнесмен, поканен за земеделски министър
A
A
A

Голям скандал избухна около името на бизнесмен, поканен от Кирил Петков за земеделски министър.

Кирил Вътев е гласен за поста.  Номинацията му била направена лично от бащата на Кирил Петков, който явно реди кабинета "Денков", пише БЛИЦ.

"По принцип е воден разговор, но няма нищо решено окончателно. Аз благодаря за това голямо внимание, но нека да видим как ще се развият нещата и тогава можем да водим вече разговор по същество. Нека да стане факт. Аз съм отворен. Нямам нищо против никого. Има хора, които имат нещо против мен, но не знаят защо", каза Вътев за Агри.БГ.

Номинацията му предизвика гневна реакция на български производители.

От Българската аграрна камара веднага излязоха с остра позиция срещу номинацията.  "Изразяваме категоричното си несъгласие! Имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза!", пишат в позиция до медиите от БАК.

"Вътев и компанията му работят със 100% вносно месо, ето защо се смята, че като министър той ще работи срещу българските производители", заявиха пред Епицентър.бг  български производители на месо и млечни продукти.

Ето го и целия текст на позицията на Българската аграрна камара:

До г-н Кирил Петков

До г-н Асен Василев

До г-н Христо Иванов

До г-н Атанас Атанасов

Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България"

До г-н Бойко Борисов

Коалиция „ГЕРБ-СДС"

 

ПОЗИЦИЯ относно кандидатура на г-н Кирил Вътев за министър на земеделието

Уважаеми господа,

Във връзка с обявената от политическа партия „Продължаваме промяната" кандидатура на г-н Кирил Вътев за министър на земеделието, ние от Българска аграрна камара (БАК), която обединява 13 организации от различните подсектори на земеделието и представлява интересите на над 10 000 земеделски производители, изразяваме категоричното си несъгласие с кандидатурата.

Въпреки уважението ни към г-н Вътев като бизнесмен в преработвателния сектор, ние имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза, включително и образование в областта на селското стопанство, от една страна и липсата на административен опит, който се изисква за ръководител на такова важно министерство, каквото е Министерство на земеделието, от друга страна.

В допълнение, г-н Вътев е непознат за болшинството от земеделските производители в България, особено за тези извън сектора на животновъдството, тъй като досега той не е допринесъл с нищо конкретно за просперитета на земеделските производители.

Притеснението ни се засилва още повече от факта, че на база на практиката си на бизнесмен от преработвателния сектор, ако бъде избран за министър, г-н Вътев би могъл да повлияе за вземането на решения, които допълнително да отслабят позицията на производителите във веригата на доставка.

Такива решения ще бъдат в ущърб на българските производители, които и към момента са неравнопоставени с производителите на храни, които преработват в по-голямата си част земеделска продукция от внос, за сметка на родното производство.

Настоящата тежка ситуация в българското селско стопанство от гледна точка на пазари на земеделска продукция, породена от кризите в последните години, новите правила на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България, пред които са изправени земеделските производители и държавната администрация, включително и рискът от провал на текущата кампания по заявяване на директните плащания, както и продължаващата политическа несигурност в страната ни, изисква за поста министър на земеделието да бъдат назначавани личности с високо ниво на професионална подготовка, ръководни умения в държавна администрация и работа с институциите на Европейския съюз, които да могат да формулират ясни политики за развитие на земеделието и да вземат отговорни национални решения в изключително кратки срокове, които качества и умения, за съжаление, не откриваме в кандидатурата на г-н Вътев.

Ние от БАК, като най-голямата и обединяваща всички подсектори на селското стопанство организация, очакваме да приемете с необходимата сериозност настоящата ни мотивирана позиция, защото тя е в защита на интересите на българските земеделски производители и родното ни производство, което е най-важната мисия на БАК!

Изразяваме готовност за диалог и конструктивни срещи за обсъждане на подходящи за поста кандидатури!

25 май 2023 г.

С уважение, Костадин Костадинов


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com