Изненада с доклада за България! 5 похвали и 4 шамара

Ето какво съобщи премиерът Николай Денков

Изненада с доклада за България! 5 похвали и 4 шамара | StandartNews.com

Голяма изненада дойде от Брюксел с доклада за България.

В него има пет положителни констатации, две критични препоръки за недостатъчен напредък в промените, които се очакват от България и две препоръки, които са най-вече на вниманието на НС. Това каза в началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков.

„Това, което се отчита като съществен напредък са въвеждането на механизма за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурора за образуване на наказателно производство. Законодателство, което се очаква от България повече от 10 години и последното НС го прие още в началото на своята работа. Положителна констатация е и подобреният национален координационен механизъм за върховенство на правото и приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правната помощ и въвеждането на задължителна медиация по определен тип дела. Четвъртата положителна констатация е свързана с медийната свобода в България и по-специално сформирането на работна група за законодателни промени за свобода на медиите и плурализъм. ЕК обаче отбелязва притеснения, свързани със състава на ВСС и на Инспектората към него. Промени, които се очаква да бъдат решени в следващите седмици и месеци”, каза още Денков.

"Със затварянето на този Механизъм ще се въведе единствено хоризонтален мониторинг, който е за всички страни членки на ЕС, докато Механизмът за проверка и сътрудничество е извънреден за България и Румъния", обясни още акад. Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай