Изненада! Борисов с радикално предложение

Народното събрание отново не си избра председател

Изненада! Борисов с радикално предложение | StandartNews.com

Бойко Борисов коментира ситуацията, след като Народното събрание отново не си избра председател. 

"Аз предлагам, като не можем да се разберем политическите партии, служебните министри остават в кошарата, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат и президентът Радев ги оставя и отива да си президентства. Тези, които сега са внесли бюджета, ние ще ги задължим като парламент да работят. Всички партии днес гласуваме шестия мандат да го занесат в президентството тези министри. Ние като го гласуваме, имаме правителство и си продължаваме по законите".

ВИЖ ОЩЕ: Вежди закри пленарния ден, парламентът остана без председател

Според Борисов президентът Радев иска да се приеме бюджет, за да може после "служебното правителство да си харчи".

"Президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се прояви като обединител, но сега той иска тези министри, да им гласуваме пари, да продължат месеци наред да харчат", смята лидерът на ГЕРБ, цитиран от БНТ.

Парламентарната практика е първата политическа сила да има председател на НС, посочи още той. Предложението за ротационен принцип на председателя коментира така: "Може би е нова мода, нещо нетрадиционно и затова днес имаме целия ден да го обсъждаме".

Според Борисов обаче ротационният принцип не е удачен за нас.

"Аз бих обърнал внимание на речите. Да, земеделието е важно, но всички казват, че трябва да има правителство. Всчики партии казаха: "бюджет само при редовно правителство", защото се страхуват не от Борисов, а от МВФ. Той не само плаши, а вчера каза, че БВП на България е между 0 и 1%. Това означава обедняване, дефицит, това означава, че не можеш да направиш дефицит 3%, като на хартия вдигнеш прогнозата на 5 или 6%".

ГЕРБ-СДС няма страх от "Възраждане" - имаме ясно формулирани различия, но и ясно формулирани посоки, в които можем да работим заедно, каза още Борисов.

Решението трябва да мине през компромиси, независимо какво ще понесат партиите като загуба, заяви Борисов.

"Видяхме в декларациите и изказванията на всички много смисъл, много грижа за България, желание за правителство и невъзможност такова да се състави. Затова, ако с търпение и толерантност оставим като днешния ден да помислим, има варианти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай