Издигат до дни Бокова за ООН

Издигат до дни Бокова за ООН | StandartNews.com

Първанов очаква днес Митов да съобщи официално държавната подкрепа

ВМРО и бизнесът зоват за ударна кампания на българката

България ще има свой кандидат за генерален секретар на ООН и ще го обяви официално до дни. Това стана ясно вчера от думите на министъра на външните работи Даниел Митов.
"В следващите дни ще изпратим писмо с номинацията", обясни той, след като взе участие в международна конференция в НС.

Митов не назова име. Преди ден обаче вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева заяви в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, че остава на поста си в Брюксел и ще се фокусира върху отговорностите си там. Думите й бяха разтълкувани от анализатори като знак, че няма да влиза в битката за шеф на ООН, въпреки че името й бе едно от най-спряганите.

Така единствен български кандидат за първия пост в ООН остава генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Срокът за внасяне на кандидатури е до края на март.

"След достойната позиция на Кристалина Георгиева вече е време българското правителство официално да оповести кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Тя би могла да получи консенсусна подкрепа в глобален мащаб. Затова и шансът не бива да бъде пропускан", обяви в декларация ВМРО. "С работата си в ЮНЕСКО Ирина Бокова доказа и собствените си способности, и способностите на България да бъде на висотата на световните процеси. Допълнително забавяне на нейната официална кандидатура само би подкопало нейните шансове", категоричен е лидерът на партията Красимир Каракачанов.

С призив официално да се издигне кандидатурата на Ирина Бокова към институциите вчера излезе и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Организацията настоява също така да се предприемат необходимите действия в подкрепа на нейната кампания, като се мобилизират дипломатическите служби на държавата. "Тя е единственият възможен кандидат от България с реални шансове да оглави ООН", се казва в открито писмо на АИКБ.

Чух се с премиера Борисов и очаквам утре (б.р. днес) външният министър официално да обяви, че България застава зад Ирина Бокова за шеф на световната организация, каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред БНТ.

Междувременно авторитетният вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира кандидатурата на Ирина Бокова, отбелязвайки, че тя е имала неприятелски за американските интереси действия. Публикацията поставя въпроса дали кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън стои зад кандидатурата на Бокова. И допълва, че ако следващият държавен секретар на ООН трябва да е жена от Източна Европа, има по-добра алтернатива - Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай