Петък,

Избраха Диана Ковачева за зам.-омбудсман

От: Администратор -
2488
Избраха Диана Ковачева за зам.-омбудсман
A
A
A

Народното събрание избра единодушно Диана Ковачева за заместник-омбудсман на Република България. Със 152 гласа "за" и без нито един против депутатите подкрепиха бившия правосъден министър в първия кабинет на Бойко Борисов. Кандидатурата на Ковачева бе представена пред депутатите и от омбудсмана Мая Манолова.

„Диана Ковачева има необходимата експертиза и опит да бъде заместник-омбудсман", каза Манолова по време на изслушването в Народното събрание. По думите на Манолова, тя е стигнала до Диана Ковачева след като се е провела публичната процедура по избор на заместник-омбудсман. „В посочения от мен срок постъпиха 9 предложения от неправителствени организации", обясни тя. По думите й, след избор Ковачева се е класирала 5 от тях и ги е внесла в парламента. След прилагането на предварителните критерии на първо място беше класирана Диана Ковачева с над 20 точки, а след нея беше предишния омбудсман Константин Пенчев с 19 точки", поясни омбудсманът. По думите й, Диана Ковачева има богата автобиография. „Тя е завършила право в СУ и притежава магистърски степени по право на ЕС от СУ и от френски университет. Доктор по международно право. Диана Ковачева е дългогодишен директор на българския клон на „Прозрачност без граници", подчерта още Манолова. Ковачева се е заминавала активно с научна и изследователска дейност в областта на правата на човека.

„Благодаря на народните представители, че единодушно подкрепиха моето предложение за заместник омбудсман. Имам огромна нужда от човек, който да водя до мен, с който да бъдем работещ и действен екип, най-вече предвид огромните ангажименти, с които вече успях да нагърбя институцията на омбудсмана", заяви Манолова и обясни, че наистина експертите се задъхват и има нужда от още свежи сили, от подкрепа, от знания и от опит. „С всичко това разполага Диана Ковачева и аз наистина съм щастлива от нейния избор днес", каза още тя.

„Ангажирам се да работя с необходимия професионализъм и почтеност, които са свързани с позицията на омбудсмана и на заместник-омбудсмана и да бъда непримирима към нарушенията на човешките права", заяви от своя страна Ковачева. По думите и първото, което ще направи е да се запознае с екипа на омбудсмана, а по-късно днес предстои да бъдат уточнени задачите и с Мая Манолова. „Аз съм ентусиазирана и изпълнена с желания да работя и смятам, че позицията дава възможност за смислена работа", каза още тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички