Избраха Диана Ковачева за зам.-омбудсман

Избраха Диана Ковачева за зам.-омбудсман | StandartNews.com

Народното събрание избра единодушно Диана Ковачева за заместник-омбудсман на Република България. Със 152 гласа "за" и без нито един против депутатите подкрепиха бившия правосъден министър в първия кабинет на Бойко Борисов. Кандидатурата на Ковачева бе представена пред депутатите и от омбудсмана Мая Манолова.

„Диана Ковачева има необходимата експертиза и опит да бъде заместник-омбудсман", каза Манолова по време на изслушването в Народното събрание. По думите на Манолова, тя е стигнала до Диана Ковачева след като се е провела публичната процедура по избор на заместник-омбудсман. „В посочения от мен срок постъпиха 9 предложения от неправителствени организации", обясни тя. По думите й, след избор Ковачева се е класирала 5 от тях и ги е внесла в парламента. След прилагането на предварителните критерии на първо място беше класирана Диана Ковачева с над 20 точки, а след нея беше предишния омбудсман Константин Пенчев с 19 точки", поясни омбудсманът. По думите й, Диана Ковачева има богата автобиография. „Тя е завършила право в СУ и притежава магистърски степени по право на ЕС от СУ и от френски университет. Доктор по международно право. Диана Ковачева е дългогодишен директор на българския клон на „Прозрачност без граници", подчерта още Манолова. Ковачева се е заминавала активно с научна и изследователска дейност в областта на правата на човека.

„Благодаря на народните представители, че единодушно подкрепиха моето предложение за заместник омбудсман. Имам огромна нужда от човек, който да водя до мен, с който да бъдем работещ и действен екип, най-вече предвид огромните ангажименти, с които вече успях да нагърбя институцията на омбудсмана", заяви Манолова и обясни, че наистина експертите се задъхват и има нужда от още свежи сили, от подкрепа, от знания и от опит. „С всичко това разполага Диана Ковачева и аз наистина съм щастлива от нейния избор днес", каза още тя.

„Ангажирам се да работя с необходимия професионализъм и почтеност, които са свързани с позицията на омбудсмана и на заместник-омбудсмана и да бъда непримирима към нарушенията на човешките права", заяви от своя страна Ковачева. По думите и първото, което ще направи е да се запознае с екипа на омбудсмана, а по-късно днес предстои да бъдат уточнени задачите и с Мая Манолова. „Аз съм ентусиазирана и изпълнена с желания да работя и смятам, че позицията дава възможност за смислена работа", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай