Избори за кмет в 15 населени места

Избори за кмет в 15 населени места | StandartNews.com

В петнадесет населени места днес ще се провеждат нови избори за кметове на кметства, а в три - частични.

Петнадесетте населени места са: с. Гостилица, община Дряново, област Габрово; с. Маломир, община Тунджа, област Ямбол; с. Хвостяне, община Гърмен, област Благоевград; с. Черничево, община Крумовград, област Кърджали; с. Козаревец, община Стара Загора, област Стара Загора; с. Ново Железаре, община Хисаря, област Пловдив; с. Бачково, община Асеновград, област Пловдив; с. Септемврийци, община Димово, област Видин; с. Крапчене, община Монтана, област Монтана; с. Станянци, община Върбица, област Шумен; с. Софрониево, община Мизия, област Враца; с. Долна Крушица, община Петрич, област Благоевград; с. Медникарово, общ. Гълъбово, обл. Стара Загора; с. Буковец, общ. Брусарци, обл. Монтана; с. Самокитка, общ. Кирково, обл. Кърджали.

Частични кметски избори има в две гърменски села – Хвостяне и Крушево, и в петричкото Долна Крушица.

Изборният ден започна в 6 часа и ще приключи в 19 часа.

С 1 час ще се удължи гласуването на местата, където към 19 часа пред секциите има гласоподаватели, които все още не са упражнили правото си на вот.

Избори ще се проведат в общо 12 области на страната. Частичният вот в три населени места се налага, защото изборът на кмет там е бил отменен от съда. В 15-те селища, където ще се проведат нови избори, кмет по време на вота на 25 –и октомври миналата година не е бил избран, тъй като на втория тур, кандидати са получили равен брой гласове.

В мизийското село Софрониево за кмет кандидатите са трима, а право да гласуват имат над 1200 жители. Трима са кандидатите за кмет и в ямболското село Маломир, община Тунджа. Трети тур на местните избори има в две села в област Кърджали. Балотаж има и в дряновското село Гостилица, където за поста се конкурират две жени. В асеновградското село Бачково и в хисарското Ново Железаре има трима кандидат-кметове. В Гълъбовското село Медникарово жителите трябва да избират между двама представители, а в старозагорското Козаревец, състезанието между двамата претенденти ще бъде решено от 97 избиратели.

Сигнали за нарушения могат да бъдат подавани пред ОИК. Това обясни за БНР говорителят на ЦИК - Александър Андреев и допълни: "Гласуването става с утвърдените образци на бюлетини. Отбелязването на гласа е с "Х" или "V" в квадратчето пред името на кандидат, поставени с химикал със син цвят".

"Бюлетината има в долния край отрязък, който след като избирателят излезе от изборното помещение, този отрязък се откъсва от член на секционната избирателна комисия и след, което се поставя вече вторият печат и избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия", обясни още Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай