Избори 2021: Ниска активност, но шанс за властта

Темата за коронавируса е като цунами, което не оставя нищо след себе си

Избори 2021: Ниска активност, но шанс за властта | StandartNews.com

През март имаше рекордно доверие към управляващите, през юли и август протестите „изядоха“ преднината. В последните месеци се вижда нормализация на отношението на хората към изпълнителната власт. Справянето с кризата ще бъде основният мотив за гласуване, прогнозира пред БНР Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“.

Той е категоричен, че избирателната активност на парламентарния вот догодина ще бъде ниска.

„Всички парламентарно представени партии изгубиха от протестите. Тези, които се разочароваха от ГЕРБ, не намират алтернатива в БСП, а търсят алтернатива в извънпарламентарния терен... Мая Манолова, „Демократична България“, Цветан Цветанов - всички формации, които наричаме нови, всъщност познаваме техните лидери от десетилетия. В политическо качество нов е Слави Трифонов. На всички парламентарни избори има един като него, който казва, че ще смени статуквото, промяната. Търсенето на такъв субект винаги има“, обясни Ганев.

„Възможно е да се случи безпрецедентна ситуация в 30-годишната ни демокрация - когато се произведат избори, да не се формира правителство и да се отиде на нови избори. Това е немалко вероятно да се случи... Ако се състави правителство, то ще се опита да маскира противоречията под различни форми - експертен кабинет, програмно правителство. Това ще бъде брандиране“, смята социологът.

По думите му темата за коронавируса е като цунами, което не оставя нищо след себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай